Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Pstrąg pieczony na kolorowych warzywach

 

Bardzo poste i szybkie danie z piekarnika. Idealne na dietetyczny obiad. Zachwyca wyglądem i smakiem.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Pstrąg patroszony - 1szt większa (u mnie 650g)
  • Masło - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól ziołowa i pieprz
  • Ziemniaki małe - 10szt
  • Brokuł - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki

Ziemniaki kroimy w ćwiartki, cebulę w ósemki. Mieszamy z olejem, przyprawą do ziemniaków i papryką wędzoną. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.


W czasie pieczenia szykujemy rybę - myjemy ją i osuszamy papierowym ręcznikiem. Środek nacieramy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wkładam też pokrojone masło. Skórę można naciąć nożem.

Kiedy ziemniaki będę już podpieczone wyciągamy je z piekarnika. Dodajemy kukurydzę i pokrojonego brokuła, mieszamy. Na warzywa kładziemy pstrąga i na około układamy połówki pomidorów.

 

 

Pieczemy w 180 stopniach kolejne 25-30 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości ryby i ziemniaków. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty