Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Makaron z soczewicy z wędzonym kurczakiem


Makaron z soczewicy jest świetną, bezglutenową i wysokobiałkową alternatywą dla makaronu pszennego. Ma lekko "grochowy" posmak, który świetnie komponuje się z kurczakiem. 

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron z soczewicy - 100g (u mnie świderki)
  • Wędzona pierś kurczaka - 250g
  • Kukurydza konserwowa - 200g
  • Fasola biała konserwowa - 120g
  • Cebula - 1szt
  • Suszone pomidory - 6 plastrów
  • Olej (spod suszonych pomidorów) - 2 łyżki
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Przyprawa Chilli con carne (lub inna meksykańska) - 1 łyżka 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka, kurczaka w grubsze słupki.
Na patelni, na oleju przesmażamy cebulę i kurczaka przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, kukurydzę, żurawinę i przyprawy. Pod przykryciem dusimy jeszcze kilka minut. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i fasolę. Delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Danie jest pyszne i na ciepło i na zimno.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty