Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Makaron z brokułem, ciecierzycą i szynką szwarcwaldzką w sosie serowym


 Pyszne i kolorowe danie! Do tego dania warto użyć kolorowego makaronu - zielony makaron szpinakowy pięknie się prezentuje.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron - 200g (u mnie ze szpinakiem)
  • Brokuł - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Suszone pomidory - 2 plastry
  • Szynka szwarcwaldzka - 50g
  • Ciecierzyca gotowana - 250g
  • Pieprz, sól
  • Zioła prowansalskie -1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos serowy:
  • Śmietana 18% - 60g
  • Mleko - 100ml
  • Ser żółty starty - 150g
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Opcjonalnie do posypania odrobina parmezanu

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

Na oleju smażymy do zarumienienia wiórka cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szynkę. Smażymy ok 2 minuty. Dodajemy pokrojonego brokuła i pod przykryciem dusimy, aż lekko zmięknie. W międzyczasie sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody. Kiedy brokuł dojdzie dodajemy cieciorkę, ugotowany makaron, przyprawy i zioła prowansalskie. Dusimy razem kilka minut.

Śmietanę, mleko, ser pieprz i gałkę mieszamy. Na małym ogniu podgrzewamy powoli, często mieszając, aż ser się rozpuści. W zależności od sera, sos będzie się mniej lub bardziej ciągnął.

Makaron polewamy sosem i mieszamy.

Przed podaniem można jeszcze posypać szczyptą sera typu parmezan.  



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty