Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Błyskawiczna pizza bez drożdży na grubym cieście


Dziś pizza w nieco innym wydaniu. Na grubym, puszystym cieście z jogurtu naturalnego. Pomimo, iż nie zawiera drożdży, bardzo ładnie wyrasta. Można ją zrobić w 30 minut. 

Składniki (na tortownicę 26cm):

  • Ciasto:
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 szklanka
  • Mąka - 2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Dodatki - dowolne, ale nie bardzo mokre, u mnie:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieczarki - 3 szt
  • Suszone pomidory - 2 plastry
  • Szynka szwarcwaldzka - 50g
  • Cebula - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Ser twardy tarty - 40g

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy jogurt. Mieszamy, najpierw łyżką, potem zagniatamy krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26cm).

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy dodatki.

Pieczemy w 220 stopniach przez ok 20 minut.  



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty