Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa z tofu i cykorią

Zupa z tofu i cykorią

Zupa w orientalnym stylu z tofu, cykorią i pieczarkami. Kwaśno pikantny smak nadaje jej pasta tom yum, a kremową konsystencję mleczko kokosowe.

Składniki:

  • Bulion dowolny mięsny lub warzywny - 1 litr
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta tom yum - 2 łyżki
  • Pieczarki - 10szt
  • Cykoria - 2szt
  • Papryka - 1szt
  • Groszek zielony - 100g
  • Sos sojowy, pieprz - do smaku
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Makaron sojowy - 200g
  • Szczypiorek do posypania
Tofu:
  • Tofu naturalne - 400g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos ostrygowy lub rybny - 1 łyżka
  • Przyprawa do potraw chińskich - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Olej sezamowy - 1 łyżka

Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mieszamy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawę i cukier. Dodajemy tofu pokrojone w kostkę i wkładamy do lodówki. Tak zamarynowane tofu będzie smakowało zdecydowanie lepiej.
Przed samym podaniem tofu smażymy na oleju sezamowym, aż ze wszystkich stron ładnie się zarumieni.


Do zrobienia zupy użyłam buliony drobiowego, gotowanego z korzeniem lubczyku, kapustą i selerem. Taki bulion nadaje zupie pełniejszy smak. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej korzystamy oczywiście z bulionu warzywnego.
Bulion mieszamy z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą tom yum. Kiedy zacznie się wrzeć dodajemy groszek, pokrojone pieczarki, paprykę i cykorię. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach układamy makaron i przesmażone tofu. Zalewamy gorącą zupą i dekorujemy szczypiorkiem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty