Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa z tofu i cykorią

Zupa z tofu i cykorią

Zupa w orientalnym stylu z tofu, cykorią i pieczarkami. Kwaśno pikantny smak nadaje jej pasta tom yum, a kremową konsystencję mleczko kokosowe.

Składniki:

  • Bulion dowolny mięsny lub warzywny - 1 litr
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta tom yum - 2 łyżki
  • Pieczarki - 10szt
  • Cykoria - 2szt
  • Papryka - 1szt
  • Groszek zielony - 100g
  • Sos sojowy, pieprz - do smaku
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Makaron sojowy - 200g
  • Szczypiorek do posypania
Tofu:
  • Tofu naturalne - 400g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos ostrygowy lub rybny - 1 łyżka
  • Przyprawa do potraw chińskich - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Olej sezamowy - 1 łyżka

Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mieszamy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawę i cukier. Dodajemy tofu pokrojone w kostkę i wkładamy do lodówki. Tak zamarynowane tofu będzie smakowało zdecydowanie lepiej.
Przed samym podaniem tofu smażymy na oleju sezamowym, aż ze wszystkich stron ładnie się zarumieni.


Do zrobienia zupy użyłam buliony drobiowego, gotowanego z korzeniem lubczyku, kapustą i selerem. Taki bulion nadaje zupie pełniejszy smak. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej korzystamy oczywiście z bulionu warzywnego.
Bulion mieszamy z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą tom yum. Kiedy zacznie się wrzeć dodajemy groszek, pokrojone pieczarki, paprykę i cykorię. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach układamy makaron i przesmażone tofu. Zalewamy gorącą zupą i dekorujemy szczypiorkiem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty