Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa z tofu i cykorią

Zupa z tofu i cykorią

Zupa w orientalnym stylu z tofu, cykorią i pieczarkami. Kwaśno pikantny smak nadaje jej pasta tom yum, a kremową konsystencję mleczko kokosowe.

Składniki:

  • Bulion dowolny mięsny lub warzywny - 1 litr
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta tom yum - 2 łyżki
  • Pieczarki - 10szt
  • Cykoria - 2szt
  • Papryka - 1szt
  • Groszek zielony - 100g
  • Sos sojowy, pieprz - do smaku
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Makaron sojowy - 200g
  • Szczypiorek do posypania
Tofu:
  • Tofu naturalne - 400g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos ostrygowy lub rybny - 1 łyżka
  • Przyprawa do potraw chińskich - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Olej sezamowy - 1 łyżka

Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mieszamy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawę i cukier. Dodajemy tofu pokrojone w kostkę i wkładamy do lodówki. Tak zamarynowane tofu będzie smakowało zdecydowanie lepiej.
Przed samym podaniem tofu smażymy na oleju sezamowym, aż ze wszystkich stron ładnie się zarumieni.


Do zrobienia zupy użyłam buliony drobiowego, gotowanego z korzeniem lubczyku, kapustą i selerem. Taki bulion nadaje zupie pełniejszy smak. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej korzystamy oczywiście z bulionu warzywnego.
Bulion mieszamy z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą tom yum. Kiedy zacznie się wrzeć dodajemy groszek, pokrojone pieczarki, paprykę i cykorię. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach układamy makaron i przesmażone tofu. Zalewamy gorącą zupą i dekorujemy szczypiorkiem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty