Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kruche ciasteczka nadziewane migdałami i morelami
Ciasteczka z kaszy manny - kruche, bardzo maślane, nadziane
bakaliowo-miodowym nadzieniem. Nie są zbyt słodkie, ale zachwycają
aromatycznym nadzieniem.
Składniki:
- Masło - 250g
- Mleko - 120ml
- Kasza manna - 500g
- Mąka pszenna - 250g
- Cukier - 1/4 szklanki
- Migdały – 150g (+ wrzątek do zalania)
- Morele suszone – 200g
- Skórka pomarańczowa – 4 łyżeczki
- Miód – 2 łyżki
Mieszamy kaszę mannę, mąkę i cukier. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (ja używałam do tego miksera z końcówką do zagniatania ciasta).
Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby kasza napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można dodać trochę mleka i wymieszać.
Farsz. Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na co najmniej 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Teraz skórki z migdałów odchodzą bez problemu.
Obrane migdały siekamy. Suszone morele kroimy w kostkę. Mieszamy migdały, morele, skórkę pomarańczową i miód.
Odrywamy kawałek ciastka, rozpłaszczmy w rękach, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Dodatkowo, aby ciasta były bardziej dekoracyjne, możemy użyć drewnianej formy do ciastek - takiej jak na zdjęciu. Kiedy ciastko jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremką i otwartą dłoń i ciasteczko samo wypada.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut - do zarumienienia.
Po ostudzeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet do miesiąca, ale mi nigdy się to nie udało ;)
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz