Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kruche ciasteczka nadziewane migdałami i morelami

 

Kruche ciasteczka nadziewane migdałami i morelami

Ciasteczka z kaszy manny - kruche, bardzo maślane, nadziane bakaliowo-miodowym nadzieniem. Nie są zbyt słodkie, ale zachwycają aromatycznym nadzieniem.

Składniki:

Ciasto:
  • Masło - 250g
  • Mleko - 120ml
  • Kasza manna - 500g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 1/4 szklanki
Farsz:
  • Migdały – 150g (+ wrzątek do zalania)
  • Morele suszone – 200g
  • Skórka pomarańczowa – 4 łyżeczki
  • Miód – 2 łyżki

Mieszamy kaszę mannę, mąkę i cukier. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (ja używałam do tego miksera z końcówką do zagniatania ciasta).
Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby kasza napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można dodać trochę mleka i wymieszać.

Farsz. Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na co najmniej 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Teraz skórki z migdałów odchodzą bez problemu.
Obrane migdały siekamy. Suszone morele kroimy w kostkę. Mieszamy migdały, morele, skórkę pomarańczową i miód.

Odrywamy kawałek ciastka, rozpłaszczmy w rękach, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Dodatkowo, aby ciasta były bardziej dekoracyjne, możemy użyć drewnianej formy do ciastek - takiej jak na zdjęciu. Kiedy ciastko jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremką i otwartą dłoń i ciasteczko samo wypada.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut - do zarumienienia.

Po ostudzeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet do miesiąca, ale mi nigdy się to nie udało ;)

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty