Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pikantna kiełbasa z piekarnika

Pikantna kiełbasa z piekarnika

Kiełbasa w przyprawach pieczona w piekarniku - pikantna, z chrupiącą skórką i nutą wędzonej papryki. W cieplejszym okresie można oczywiście zrobić ją na grillu.

Składniki:

  • Kiełbasa - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Papryka wędzona - 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Papryka ostra - odrobina
  • Pieprz mielony - odrobina
  • Czosnek granulowany - szczypta

Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Kiełbasy nacinamy i smarujemy olejem z przyprawami. Najlepiej pozostawić je na co najmniej godzinę, aby się zamarynowały.
Kiełbasy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 30-35 minut. W połowie obracamy, aby z obu stron dobrze się zarumieniły.
Kiełbasę podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami i surówką.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty