Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pikantna kiełbasa z piekarnika

Pikantna kiełbasa z piekarnika

Kiełbasa w przyprawach pieczona w piekarniku - pikantna, z chrupiącą skórką i nutą wędzonej papryki. W cieplejszym okresie można oczywiście zrobić ją na grillu.

Składniki:

  • Kiełbasa - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Papryka wędzona - 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Papryka ostra - odrobina
  • Pieprz mielony - odrobina
  • Czosnek granulowany - szczypta

Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Kiełbasy nacinamy i smarujemy olejem z przyprawami. Najlepiej pozostawić je na co najmniej godzinę, aby się zamarynowały.
Kiełbasy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 30-35 minut. W połowie obracamy, aby z obu stron dobrze się zarumieniły.
Kiełbasę podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami i surówką.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty