Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Udka z kurczaka w sosie grzybowym

Udka z kurczaka w sosie grzybowym

Udka z kurczaka w niesamowicie kremowym i aromatycznym sosie z suszonych grzybów z dodatkiem mascarpone. Idealnie pasuje do kaszy gryczanej i domowych buraczków.

Składniki:

  • Grzyby leśne suszone - 50g
  • Udka z kurczaka - 6szt
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion - 200ml
  • Tymianek suszony - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy lub sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Mascarpone - 1-2 łyżki

Grzyby szykujemy na około 12 godzin przed gotowaniem. Zalewamy letnią, przegotowaną wodą i odstawiamy pod przykryciem. Dzięki temu znacznie skrócimy czas gotowania.

Kurczaka osuszamy, oprószamy pieprzem i słodką papryką. Smażymy z obu stron na oleju, aż lekko się zarumieni. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości, czyli około 1 godziny.
Teraz dodajemy namoczone grzyby i 3 łyżki zalewy. Uwaga, na piasek z grzybów, który może być na dnie naczynia! Pozostałą zalewę możemy zostawić do zrobienia zupy grzybowej.
Gotujemy kolejne 15 minut już bez przykrycia, aby odparować sos. Dodajemy mascarpone, tymianek i doprawiamy sosem sojowym i pierzem. Gotujemy, aż uzyskamy taką gęstość, jaka nam odpowiada.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja zdecydowałam się na kaszę gryczaną i buraki.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty