Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa krem z batatów z klopsikami

Zupa krem z batatów z klopsikami

Zupa z batatów z dodatkiem mleczka kokosowego - kremowa, słodko-pikantna, lekko orientalna. Idealnie pasują do niej klopsiki z mięsa mielonego z curry. To świetny, rozgrzewający obiad, idealny na zimniejsze dni.

Składniki:

Zupa:
  • Bataty - 2szt małe (ok. 300g)
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3ząbki
  • Kapusta biała - 2 liście
  • Cukinia - 1szt mała
  • Mleko kokosowe - 400ml
  • Pasta curry - 1 łyżeczka
  • Bulion drobiowy - 500ml
  • Pasta paprykowa ostra - 1 łyżka płaska
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku
  • Olej - 1 łyżka
Klopsiki:
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 450g
  • Jajko - 1szt
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona (u mnie chipotle) - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Bułka tarta - ok. 3 łyżki
  • Olej do smażenia

Zupa.
Na oleju smażymy pokrojoną w ósemki cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek i smażymy, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone: marchew, kapustę, cukinię i bataty. Smażymy około 5 minut, często mieszając. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem na gładki krem.

Klopsiki.
Mieszamy mięso mielone, jajko, curry, paprykę, pieprz i bułkę tartą, aby uzyskać gładką masę. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki i wyrabiamy w ręce, aby klopsy dobrze się trzymały.
Smażymy na niedużej ilości oleju, na niedużym ogniu. Klopsiki obracamy, aby ładnie się zarumieniły ze wszystkich stron.
Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Podajemy gorącą zupę z klopsikami. Można zjeść zupę samodzielnie, albo podać z chlebem lub ryżem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty