Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa krem z batatów z klopsikami

Zupa krem z batatów z klopsikami

Zupa z batatów z dodatkiem mleczka kokosowego - kremowa, słodko-pikantna, lekko orientalna. Idealnie pasują do niej klopsiki z mięsa mielonego z curry. To świetny, rozgrzewający obiad, idealny na zimniejsze dni.

Składniki:

Zupa:
  • Bataty - 2szt małe (ok. 300g)
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3ząbki
  • Kapusta biała - 2 liście
  • Cukinia - 1szt mała
  • Mleko kokosowe - 400ml
  • Pasta curry - 1 łyżeczka
  • Bulion drobiowy - 500ml
  • Pasta paprykowa ostra - 1 łyżka płaska
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku
  • Olej - 1 łyżka
Klopsiki:
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 450g
  • Jajko - 1szt
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona (u mnie chipotle) - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Bułka tarta - ok. 3 łyżki
  • Olej do smażenia

Zupa.
Na oleju smażymy pokrojoną w ósemki cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek i smażymy, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone: marchew, kapustę, cukinię i bataty. Smażymy około 5 minut, często mieszając. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem na gładki krem.

Klopsiki.
Mieszamy mięso mielone, jajko, curry, paprykę, pieprz i bułkę tartą, aby uzyskać gładką masę. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki i wyrabiamy w ręce, aby klopsy dobrze się trzymały.
Smażymy na niedużej ilości oleju, na niedużym ogniu. Klopsiki obracamy, aby ładnie się zarumieniły ze wszystkich stron.
Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Podajemy gorącą zupę z klopsikami. Można zjeść zupę samodzielnie, albo podać z chlebem lub ryżem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty