Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasteczka serowe z ananasem

Ciasteczka serowe z ananasem

Wyjątkowo delikatne ciasteczka twarogowe z ananasem. Pasują idealnie do kubka mleka czy kawy, Sprawdzą się na karnawałowej imprezie, albo jako przekąska do pracy.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Twaróg z wiaderka - 300g
  • Masło w temp. pokojowej - 200g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Ananas - 1 puszka
  • Cukier puder do posypania

Z mąki, twarogu, masła, jajek, cukrów i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki. Dzielimy na 2-3 części i podsypując mąką rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki, ja robiłam to za pomocą szklanki. Na środku układamy kawałek ananasa z puszki. Składamy na pół i zaklejamy jak pierogi.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-18 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty