Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Zapiekanka ryżowa z mięsem i cheddarem
Genialne danie dla zabieganych - zapiekanka z mięsa mielonego, kapusty i ryżu. Smaku nadaje jej wędzona papryka i lekko pikantny smak sera cheddar. Jest pyszna, a praktycznie robi się sama ;)
Składniki:
- Mięso mielone wieprzowe - 400g
- Ryż surowy - 200g
- Biała kapusta - 300g
- Czerwona kapusta - 200g
- Czosnek - 3 ząbki
- Cebula - 2szt
- Bulion - 500ml
- Olej - 3 łyżki
- Ser cheddar - 150g
- Przyprawy:
- papryka ostra - 2 łyżeczki
- papryka wędzona - 2 łyżeczki
- pieprz, sól
- przyprawa do ziemniaków - 2 łyżeczki
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na 2 łyżkach oleju, aż lekko się zarumieni.
Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oleju. Kapusty szatkujemy. Mieszamy mięso, surowy ryż, kapustę, przesmażony czosnek z cebulą wraz z olejem. Całość doprawiamy przyprawą do ziemniaków, papryką ostrą i wędzoną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem.
Całość posypujemy startym cheddarem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut pod przykryciem. Dodatkowo można jeszcze zapiec bez przykrycia 5-10 minut, aby ser ładnie się przypiekł.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz