Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zapiekanka ryżowa z mięsem i cheddarem

 

Zapiekanka ryżowa z mięsem i cheddarem

Genialne danie dla zabieganych - zapiekanka z mięsa mielonego, kapusty i ryżu. Smaku nadaje jej wędzona papryka i lekko pikantny smak sera cheddar. Jest pyszna, a praktycznie robi się sama ;)

Składniki:

  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
  • Ryż surowy - 200g
  • Biała kapusta - 300g
  • Czerwona kapusta - 200g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 2szt
  • Bulion - 500ml
  • Olej - 3 łyżki
  • Ser cheddar - 150g
  • Przyprawy:
  • papryka ostra - 2 łyżeczki
  • papryka wędzona - 2 łyżeczki
  • pieprz, sól
  • przyprawa do ziemniaków - 2 łyżeczki

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na 2 łyżkach oleju, aż lekko się zarumieni.
Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oleju. Kapusty szatkujemy. Mieszamy mięso, surowy ryż, kapustę, przesmażony czosnek z cebulą wraz z olejem. Całość doprawiamy przyprawą do ziemniaków, papryką ostrą i wędzoną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem.
Całość posypujemy startym cheddarem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut pod przykryciem. Dodatkowo można jeszcze zapiec bez przykrycia 5-10 minut, aby ser ładnie się przypiekł.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty