Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tarta orkiszowa ze szpinakiem i Parmigiano Reggiano

Tarta orkiszowa ze szpinakiem i Parmigiano Reggiano

Tarta na kruchym cieście z mąką orkiszową, z nadzieniem szpinakowo-śmietanowym. Smak podkręca intensywny i lekko pikantny ser Parmigiano Reggiano. Tarta wygląda jak marzenie, jest bardzo łatwa w wykonaniu.

Składniki:

Tarta:
  • Mąka orkiszowa - 100g
  • Mąka pszenna - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Jogurt lub śmietana - 1 łyżka
  • Zimne masło - 100g
Nadzienie:
  • Boczek wędzony - 100g
  • Szpinak mrożony - 450g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Jajka - 3szt
  • Śmietana 12% lub 18% - 200g
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz
  • Ser Parmigiano Reggiano - 50g
  • Babka płesznik lub inne ziarenka - 1 łyżka

Mieszamy mąki, starte na tarce zimne masło, jajko, sól i jogurt. Zagniatamy, aż składniki się połączą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

W tym czasie możemy zrobić farsz.
Na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a po kilku minutach przeciśnięty czosnek. Razem smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak i smażymy, jeszcze 10 minut.
Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy przestudzony szpinak z boczkiem, mieszamy.

Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na wielkość blachy do tarty. Przekładamy i dokładnie obklejamy boki formy. Na spodzie robimy dziurki widelcem.
Tartę warto obciążyć - ja kładłam na niej papier do pieczenia i wysypywałam suchą fasolę. Dzięki temu spód się nie wybrzuszy.
Sam spód podpiekamy w 190 stopniach przez 10 minut. Wyciągamy, zdejmujemy obciążenie i wlewamy nadzienie. Całość posypujemy serem Parmigiano Reggiano i babką płesznik.
Dopiekamy kolejne 25-30 minut w 190 stopniach.

Tarta smakuje wyśmienicie i na ciepło i na zimno.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty