Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rogaliki drożdżowe z masłem orzchowym i czekoladą

Rogaliki drożdżowe z masłem orzchowym i czekoladą

Miękkie i puszyste rogaliki z orzechowo-czekoladowym nadzieniem. Sprawdzą się jako słodkie śniadanie - ze szklanką mleka będą smakowały idealnie.

Składniki (na 16szt.):

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Drożdże świeże - 40g
  • Mleko - 250ml
  • Cukier - 4 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Masło - 50g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
Nadzienie:
  • Masło orzechowe - 200g
  • Czekolada mleczna - 100g
Dodatkowo:
  • Jajko - 1 szt do posmarowania
  • Orzechy (dowolne, u mnie włoskie) - 1 garść do posypania

Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.

Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki. Podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy zupełnie się rozpuści dodajemy masło orzechowe. Mieszamy, aż masa zupełnie się połączy.


Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła, na około 5mm grubości. Dzielimy na 8 trójkątnych części. Na każdym trójkącie układamy około łyżeczkę nadzienia. Zwijamy od podstawy trójkąta, aż po czubek. Boki zawijamy, aby uzyskać rogaliki

Rogaliki drożdżowe z masłem orzchowym i czekoladą

Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy poszatkowanymi orzechami. Zostawiamy na kolejne 15 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut, aż do zarumienienia. Po pieczeniu studzimy na kratce

Rogaliki drożdżowe z masłem orzchowym i czekoladą

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty