Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów. Składniki na 4 porcje: Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g Olej - 1 łyżka Grzyby suszone - 2 garście Cebula - 1szt Liść laurowy - 4szt Ziele angielskie - 6szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki Sos sojowy - 1 łyżka Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki Pieprz, sól - do smaku Mascarpone - 2 łyżki płaskie Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie)  Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia.  Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia.  Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. G

Lany chrust serowy

 

Lany chrust serowy
 

Genialna smażona przekąska z ciasta twarogowego - idealna na karnawałową imprezę. Ciasto jest lekko chrupiące na zewnątrz, a bardzo miękkie i delikatne w środku.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • Jajka - 3szt
  • Mleko - 3/4 szklanki
  • Twaróg z wiaderka - 300g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Wybrany aromat (u mnie rumowy)
  • Olej do smażenia

Jajka ubijamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko, cukier, cukier waniliowy i aromat. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Ciasto powinno być gładkie i lejące.
W garnku nagrzewamy olej do smażenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego* i wyciskamy porcjami na gorący olej. Kiedy ciasto się zarumieni odwracamy, aby usmażyło się równomiernie. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Potem przekładamy na czysty talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Chrust twarogowy najlepszy jest od razu po zrobieniu.

*jeśli nie masz rękawa, możesz użyć butelki po napoju i zrobić w nakrętce dziurkę

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty