Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Lany chrust serowy
Genialna smażona przekąska z ciasta twarogowego - idealna na karnawałową
imprezę. Ciasto jest lekko chrupiące na zewnątrz, a bardzo miękkie i
delikatne w środku.
Składniki:
- Mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- Jajka - 3szt
- Mleko - 3/4 szklanki
- Twaróg z wiaderka - 300g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Wybrany aromat (u mnie rumowy)
- Olej do smażenia
Jajka ubijamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko, cukier, cukier waniliowy i aromat. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Ciasto powinno być gładkie i lejące.
W garnku nagrzewamy olej do smażenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego* i wyciskamy porcjami na gorący olej. Kiedy ciasto się zarumieni odwracamy, aby usmażyło się równomiernie. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Potem przekładamy na czysty talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Chrust twarogowy najlepszy jest od razu po zrobieniu.
*jeśli nie masz rękawa, możesz użyć butelki po napoju i zrobić w nakrętce dziurkę
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz