Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Lany chrust serowy

 

Lany chrust serowy
 

Genialna smażona przekąska z ciasta twarogowego - idealna na karnawałową imprezę. Ciasto jest lekko chrupiące na zewnątrz, a bardzo miękkie i delikatne w środku.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • Jajka - 3szt
  • Mleko - 3/4 szklanki
  • Twaróg z wiaderka - 300g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Wybrany aromat (u mnie rumowy)
  • Olej do smażenia

Jajka ubijamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko, cukier, cukier waniliowy i aromat. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Ciasto powinno być gładkie i lejące.
W garnku nagrzewamy olej do smażenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego* i wyciskamy porcjami na gorący olej. Kiedy ciasto się zarumieni odwracamy, aby usmażyło się równomiernie. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Potem przekładamy na czysty talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Chrust twarogowy najlepszy jest od razu po zrobieniu.

*jeśli nie masz rękawa, możesz użyć butelki po napoju i zrobić w nakrętce dziurkę

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty