Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Odrywany chlebek paprykowo-ziołowy

 Odrywany chlebek paprykowo-ziołowy

Odrywany chlebek do przebój każdej imprezy. Jest puszysty, dobrze doprawiony i każdy może łatwo poczęstować się kawałkiem. 

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 350g
  • Ciepłe mleko - 150ml
  • Drożdże - 15g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Masło - 60g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
Nadzienie:
  • Masło ciepłe - 100g
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Zioła prowansalskie - 3 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól

Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Łączymy przygotowany zaczyn z mąką i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy nadzienie - ciepłe masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, ziołami, paprykami, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na około 5mm grubości. Smarujemy masłem z ziołami (zostawiamy tylko trochę na posmarowanie góry chlebka).


 Ciasto składamy na pół i kroimy na paski.


 W blaszce keksowej układamy kawałki ciasta. Całość smarujemy pozostałym masłem.


Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Po ostudzeniu wyciągamy chlebek z foremki. Pojedyncze kromki bardzo fajnie się rozdzielają.

Odrywany chlebek paprykowo-ziołowy

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty