Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów. Składniki na 4 porcje: Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g Olej - 1 łyżka Grzyby suszone - 2 garście Cebula - 1szt Liść laurowy - 4szt Ziele angielskie - 6szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki Sos sojowy - 1 łyżka Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki Pieprz, sól - do smaku Mascarpone - 2 łyżki płaskie Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie)  Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia.  Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia.  Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. G

Odrywany chlebek paprykowo-ziołowy

 Odrywany chlebek paprykowo-ziołowy

Odrywany chlebek do przebój każdej imprezy. Jest puszysty, dobrze doprawiony i każdy może łatwo poczęstować się kawałkiem. 

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 350g
  • Ciepłe mleko - 150ml
  • Drożdże - 15g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Masło - 60g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
Nadzienie:
  • Masło ciepłe - 100g
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Zioła prowansalskie - 3 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól

Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Łączymy przygotowany zaczyn z mąką i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy nadzienie - ciepłe masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, ziołami, paprykami, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na około 5mm grubości. Smarujemy masłem z ziołami (zostawiamy tylko trochę na posmarowanie góry chlebka).


 Ciasto składamy na pół i kroimy na paski.


 W blaszce keksowej układamy kawałki ciasta. Całość smarujemy pozostałym masłem.


Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Po ostudzeniu wyciągamy chlebek z foremki. Pojedyncze kromki bardzo fajnie się rozdzielają.

Odrywany chlebek paprykowo-ziołowy

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty