Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Odrywany chlebek paprykowo-ziołowy

 Odrywany chlebek paprykowo-ziołowy

Odrywany chlebek do przebój każdej imprezy. Jest puszysty, dobrze doprawiony i każdy może łatwo poczęstować się kawałkiem. 

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 350g
  • Ciepłe mleko - 150ml
  • Drożdże - 15g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Masło - 60g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
Nadzienie:
  • Masło ciepłe - 100g
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Zioła prowansalskie - 3 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól

Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Łączymy przygotowany zaczyn z mąką i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy nadzienie - ciepłe masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, ziołami, paprykami, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na około 5mm grubości. Smarujemy masłem z ziołami (zostawiamy tylko trochę na posmarowanie góry chlebka).


 Ciasto składamy na pół i kroimy na paski.


 W blaszce keksowej układamy kawałki ciasta. Całość smarujemy pozostałym masłem.


Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Po ostudzeniu wyciągamy chlebek z foremki. Pojedyncze kromki bardzo fajnie się rozdzielają.

Odrywany chlebek paprykowo-ziołowy

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty