Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pączki jeżyny z amaretto

Pączki jeżyny z amaretto

Miękkie i puszyste pączki z kremowym nadzieniem z amaretto i słodko-kwaśnym dżemem jeżynowym. Nie są zbyt słodkie, jeżyny świetnie przełamują migdałowy smak amaretto. Skoro nawet teściowa je pochwaliła, to zdecydowanie warto je wypróbować ;) 

Składniki na 6-7 pączków:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko ciepłe - 120ml
  • Żółtka jaj - 2szt
  • Cukier - 20g
  • Drożdże świeże - 15g
  • Masło - 25g
  • Sól - szczypta
  • Spirytus - 1 łyżka
  • Olej - ok 1-1,5 litra
Krem amaretto:
  • Śmietanka 36% - 500ml
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Likier Amaretto - 2 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżka
Dodatkowo:
  • Dżem jeżynowy lub inny kwaskowy
  • Migdały płatki - 3 łyżki

Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po wyrośnięciu, ciasto układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wałkujemy na około 2cm. Wycinamy koła szklanką o średnicy 7-8cm. Mi udało się wykroić 6 pączków, a z resztki ciasta zrobiłam jeszcze jedną sztukę.
Pączki odstawiamy znów w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Do garnka wlewamy olej. Podgrzewamy go do około 190 stopni. Jeśli nie macie termometru cukierniczego, można oderwać kawałek ciasta i wrzucić do rozgrzanego oleju. Jeśli wypływa na wierzch i się ładnie rumieni, można smażyć pączki.
Pączki wkładamy partiami - będą jeszcze rosły więc potrzebują miejsca. Ja smażyłam po 2szt.
Smażymy je około 2-3 minuty z obu stron. Jeśli za szybko się rumienią, zmniejszamy ogień. Po smażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Po ostudzeniu pączków, możemy je przekroić i nadziewać.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, często mieszając. Powinny lekko się zarumienić. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy. Podgrzewamy lekko, aby żelatyna się rozpuściła. Dolewamy do śmietanki, cały czas miksując. Na końcu dodajemy jeszcze amaretto i bardzo krótko miksujemy.

Krem wkładamy do szprycy. Górną połowę pączka dekorujemy kremem i układamy na nim prażone płatki migdałowe.

Dolną połowę pączków smarujemy dżemem, na nim układamy krem i zamykamy górną połową pączka.
 

Pączki jeżyny z amaretto

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty