Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Pączki jeżyny z amaretto
Miękkie i puszyste pączki z kremowym nadzieniem z amaretto i słodko-kwaśnym dżemem jeżynowym. Nie są zbyt słodkie, jeżyny świetnie przełamują migdałowy smak amaretto. Skoro nawet teściowa je pochwaliła, to zdecydowanie warto je wypróbować ;)
Składniki na 6-7 pączków:
- Mąka pszenna - 250g
- Mleko ciepłe - 120ml
- Żółtka jaj - 2szt
- Cukier - 20g
- Drożdże świeże - 15g
- Masło - 25g
- Sól - szczypta
- Spirytus - 1 łyżka
- Olej - ok 1-1,5 litra
- Śmietanka 36% - 500ml
- Cukier puder - 3 łyżki
- Likier Amaretto - 2 łyżki
- Żelatyna - 1 łyżka
- Dżem jeżynowy lub inny kwaskowy
- Migdały płatki - 3 łyżki
Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wałkujemy na około 2cm. Wycinamy koła szklanką o średnicy 7-8cm. Mi udało się wykroić 6 pączków, a z resztki ciasta zrobiłam jeszcze jedną sztukę.
Pączki odstawiamy znów w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
Do garnka wlewamy olej. Podgrzewamy go do około 190 stopni. Jeśli nie macie termometru cukierniczego, można oderwać kawałek ciasta i wrzucić do rozgrzanego oleju. Jeśli wypływa na wierzch i się ładnie rumieni, można smażyć pączki.
Pączki wkładamy partiami - będą jeszcze rosły więc potrzebują miejsca. Ja smażyłam po 2szt.
Smażymy je około 2-3 minuty z obu stron. Jeśli za szybko się rumienią, zmniejszamy ogień. Po smażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Po ostudzeniu pączków, możemy je przekroić i nadziewać.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, często mieszając. Powinny lekko się zarumienić. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy. Podgrzewamy lekko, aby żelatyna się rozpuściła. Dolewamy do śmietanki, cały czas miksując. Na końcu dodajemy jeszcze amaretto i bardzo krótko miksujemy.
Krem wkładamy do szprycy. Górną połowę pączka dekorujemy kremem i układamy na nim prażone płatki migdałowe.
Dolną połowę pączków smarujemy dżemem, na nim układamy krem i zamykamy górną połową pączka.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz