Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pieczony pasztet z ćwiartek kurczaka

Pieczony pasztet z ćwiartek kurczaka
 

Pyszny pasztet z kurczaka z dodatkiem masła klarowanego. Kremowy z chrupiącą, przypieczoną skórką. Idealny do kanapek lub, pokrojony, jako przekąska na imprezę.

Składniki:

  • Ćwiartki z kurczaka - 4szt (około 1,5kg)
  • Słonina - 100g
  • Masło klarowane - 1 duża łyżka
  • Wątróbka - 300g
  • Pietruszka korzeń - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Jałowiec ziele - 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 2 łyżki + do obsypania formy
  • Jajka - 2szt
  • Przyprawy:
  • gałka muszkatołowa - 1 płaska łyżeczka
  • papryka wędzona - 1 płaska łyżeczka
  • pieprz, sól
  • Olej do nasmarowania formy

Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy słoninę, aż zacznie się wytapiać. Dodajemy masło klarowane. Ćwiartki kurczaka dodajemy do słoniny i masła. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.

Po ostudzeniu wyciągamy liście laurowe, ziele i jałowiec - wyrzucamy, nie będą nam już potrzebne.
Wyciągamy kurczaka, wątróbkę, słoninę, cebulę i pietruszkę. Kurczaka obieramy od kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa mielimy w maszynce dwa razy. Dodajemy tłuszcz pozostały na patelni, gałkę, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
Na końcu dodajemy jajka i bułkę tartą.

Formę do pieczenia smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Ja użyłam okrągłej kokilki o średnicy 16cm.
Do formy wykładamy masę pasztetową.

Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. W połowie pieczenia przykrywamy folią lub papierem do pieczenia, aby pasztet nie przypiekł się za mocno.

Po upieczeniu studzimy pasztet w temperaturze pokojowej. Wkładamy do lodówki na no najmniej kilka godzin. Pasztet jest gotowy.

 

 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty