Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Curry z klopsami i bakłażanem
Klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie curry z bakłażanem, pieczarkami i szpinakiem. Smakują świetnie podane z ryżem lub chlebkiem naan.
Składniki:
- Mięso mielone - 500g
- Jajko - 1szt
- Curry mielone - 1 łyżeczka
- Pieprz
- Bułka tarta - około 4-5 łyżek
- Olej do smażenia
- Bakłażan - 1szt
- Pieczarki - 200g
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Pomidory krojone - 400g
- Mleko kokosowe - 1/2 puszki (200g)
- Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
- Szpinak świeży - 2 garście
Klopsy:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem, przyprawą curry i bułką tartą. Ilość bułki zależy od wilgotności mięsa. U mnie wystarczyły 4 łyżki. Mięso powinno się trzymać, ale być dość miękkie.
Z mięsa formujemy nieduże klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego "kręcimy" w dłoniach przez około pół minuty.
Bakłażana kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przeciskamy.
Na patelnię wlewamy olej - tyle, aby dno było przykryte. na nagrzanym oleju smażymy klopsiki z każdej strony, aż do zarumienienia.
Klopsy zdejmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy.
Teraz na pozostały olej dajemy wszystkie warzywa i pieczarki. Smażymy kilka minut, bez przykrycia, aż zmiękną. Często mieszamy.
Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, pastę curry, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Jeśli lubicie ostre dania, możecie zwiększyć ilość pasty curry. Dodajemy klopsy i liście szpinaku. Mieszamy delikatnie, aby nie uszkodzić klopsików i dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut.
W razie potrzeby doprawiamy.
Curry podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
pyszne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
Usuń