Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Curry z klopsami i bakłażanem

Curry z klopsami i bakłażanem

Klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie curry z bakłażanem, pieczarkami i szpinakiem. Smakują świetnie podane z ryżem lub chlebkiem naan.

Składniki:

Klopsy:
  • Mięso mielone - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Pieprz
  • Bułka tarta - około 4-5 łyżek
  • Olej do smażenia
Curry:
  • Bakłażan - 1szt
  • Pieczarki - 200g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Mleko kokosowe - 1/2 puszki (200g)
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
  • Szpinak świeży - 2 garście

Klopsy:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem, przyprawą curry i bułką tartą. Ilość bułki zależy od wilgotności mięsa. U mnie wystarczyły 4 łyżki. Mięso powinno się trzymać, ale być dość miękkie.
Z mięsa formujemy nieduże klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego "kręcimy" w dłoniach przez około pół minuty.

Bakłażana kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przeciskamy.

 

Na patelnię wlewamy olej - tyle, aby dno było przykryte. na nagrzanym oleju smażymy klopsiki z każdej strony, aż do zarumienienia.
Klopsy zdejmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy.

Teraz na pozostały olej dajemy wszystkie warzywa i pieczarki. Smażymy kilka minut, bez przykrycia, aż zmiękną. Często mieszamy.
Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, pastę curry, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Jeśli lubicie ostre dania, możecie zwiększyć ilość pasty curry. Dodajemy klopsy i liście szpinaku. Mieszamy delikatnie, aby nie uszkodzić klopsików i dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut.
W razie potrzeby doprawiamy.

Curry podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty