Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mango curry z kurczakiem w panko i makaronem kokosowym
Proste danie o egzotycznym smaku i aromacie - curry na mleku kokosowym z kokosowym makaronem i mango, podane z polędwiczkami z kurczaka smażonymi w panierce panko.
Składniki:
- Makaron (u mnie kokosowy od Nudli Śląskich) - 200g
- Cukinia - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Papryka - 1szt
- Cebula - 1szt
- Mango świeże - 1/2 szt (można użyć także mrożonego)
- Jarmuż - 6 liści
- Mleko kokosowe - 200ml
- Pasta curry - 1 łyżka
- Olej - 2 łyżki
- Polędwiczki z kurczaka - 8 - 12szt
- Pieprz, sól, curry
- Ciasto:
- Jajko - 1szt
- Mąka - 4 łyżki
- Woda
- Panierka panko do obtoczenia
- Olej do smażenia
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju smażymy pastę curry przez około minutę. Ja dałam 1 łyżkę ostrej pasty, jeśli wolicie ostrzejszą kuchnię, możecie spokojnie dodać 2 łyżki. Zalewamy mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy.
Do sosu curry dodajemy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię oraz mango. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokrojone liście jarmuż (bez twardych łodyg) i ugotowany makaron. Całość dusimy jeszcze chwilę razem. W razie potrzeby doprawiamy.
W międzyczasie szykujemy polędwiczki. Dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą, pieprzem i mielonym curry.
Przygotowujemy ciasto. Mieszamy jajko i mąkę. Dodajemy po trochę wodę, aby otrzymać ciasto konsystencji gęstej śmietany.
Szykujemy talerz z panko.
Polędwiczki moczymy w cieście i od obtaczamy w panko. Smażymy na oleju, aż do zarumienienia z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na talerzach układamy porcję curry oraz polędwiczki.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz