Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Mango curry z kurczakiem w panko i makaronem kokosowym

Mango curry z kurczakiem w panko i makaronem kokosowym

Proste danie o egzotycznym smaku i aromacie - curry na mleku kokosowym z kokosowym makaronem i mango, podane z polędwiczkami z kurczaka smażonymi w panierce panko.

Składniki:
 

Curry z makaronem:
  • Makaron (u mnie kokosowy od Nudli Śląskich) - 200g
  • Cukinia - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Mango świeże - 1/2 szt (można użyć także mrożonego)
  • Jarmuż - 6 liści
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta curry - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
Polędwiczki w panko:
  • Polędwiczki z kurczaka - 8 - 12szt
  • Pieprz, sól, curry
  • Ciasto:
  • Jajko - 1szt
  • Mąka - 4 łyżki
  • Woda
  • Panierka panko do obtoczenia
  • Olej do smażenia

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju smażymy pastę curry przez około minutę. Ja dałam 1 łyżkę ostrej pasty, jeśli wolicie ostrzejszą kuchnię, możecie spokojnie dodać 2 łyżki. Zalewamy mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy.
Do sosu curry dodajemy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię oraz mango. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokrojone liście jarmuż (bez twardych łodyg) i ugotowany makaron. Całość dusimy jeszcze chwilę razem. W razie potrzeby doprawiamy.

W międzyczasie szykujemy polędwiczki. Dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą, pieprzem i mielonym curry.

Przygotowujemy ciasto. Mieszamy jajko i mąkę. Dodajemy po trochę wodę, aby otrzymać ciasto konsystencji gęstej śmietany.
Szykujemy talerz z panko.
Polędwiczki moczymy w cieście i od obtaczamy w panko. Smażymy na oleju, aż do zarumienienia z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na talerzach układamy porcję curry oraz polędwiczki.

 

Mango curry z kurczakiem w panko i makaronem kokosowym

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty