Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Mango curry z kurczakiem w panko i makaronem kokosowym

Mango curry z kurczakiem w panko i makaronem kokosowym

Proste danie o egzotycznym smaku i aromacie - curry na mleku kokosowym z kokosowym makaronem i mango, podane z polędwiczkami z kurczaka smażonymi w panierce panko.

Składniki:
 

Curry z makaronem:
  • Makaron (u mnie kokosowy od Nudli Śląskich) - 200g
  • Cukinia - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Mango świeże - 1/2 szt (można użyć także mrożonego)
  • Jarmuż - 6 liści
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta curry - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
Polędwiczki w panko:
  • Polędwiczki z kurczaka - 8 - 12szt
  • Pieprz, sól, curry
  • Ciasto:
  • Jajko - 1szt
  • Mąka - 4 łyżki
  • Woda
  • Panierka panko do obtoczenia
  • Olej do smażenia

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju smażymy pastę curry przez około minutę. Ja dałam 1 łyżkę ostrej pasty, jeśli wolicie ostrzejszą kuchnię, możecie spokojnie dodać 2 łyżki. Zalewamy mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy.
Do sosu curry dodajemy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię oraz mango. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokrojone liście jarmuż (bez twardych łodyg) i ugotowany makaron. Całość dusimy jeszcze chwilę razem. W razie potrzeby doprawiamy.

W międzyczasie szykujemy polędwiczki. Dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą, pieprzem i mielonym curry.

Przygotowujemy ciasto. Mieszamy jajko i mąkę. Dodajemy po trochę wodę, aby otrzymać ciasto konsystencji gęstej śmietany.
Szykujemy talerz z panko.
Polędwiczki moczymy w cieście i od obtaczamy w panko. Smażymy na oleju, aż do zarumienienia z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na talerzach układamy porcję curry oraz polędwiczki.

 

Mango curry z kurczakiem w panko i makaronem kokosowym

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty