Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kaczka pieczona z porzeczkami i czerwoną cebulą
Kaczka i owoce to świetny zestaw. Zamiast bardziej tradycyjnych jabłek użyłam czarnej porzeczki, czerwonej cebuli i miodu. Kaczka wyszła soczysta, z chrupiącą skórką.
Składniki:
- Kaczka - 1szt (około 2kg)
- Olej - 1 łyżka
- Sos sojowy jasny - 1 łyżka
- Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
- Curry - 1 płaska łyżeczka
- Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
- Czarna porzeczka - 100g
- Cebula czerwona - 2szt
- Miód - 2 łyżeczki
- Pieprz, sól
- Papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
- Zioła świeże - tymianek, rozmaryn, oregano
Kaczkę wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Osuszamy ją dokładnie ręcznikiem papierowym.
Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z porzeczkami, miodem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy kaczkę.
Olej mieszamy z sosem sojowym. papryką, curry, pieprzem ziołowym. Taką marynatą nacieramy kaczkę.
Układamy ptaka, piersiami do góry w naczyniu żaroodpornym. Końcówką noża
nakłuwamy kaczę w miejscach gdzie ma najwięcej tłuszczu.
Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 20
minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy
około 90 minut. Generalnie na 1kg kaczki należy liczyć 1 godzinę
pieczenia.
Sprawdzamy czy kaczka jest już upieczona - patyczkiem do grilla
nakłuwamy najgrubszą część udka, jeśli nie cieknie krew, kaczka jest
gotowa. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 10 minut.
Wyciągamy kaczkę z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęła.
Kaczkę polecam podać z kaszą gryczaną, buraczkami i oczywiście farszem porzeczkowym.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz