Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kaczka pieczona z porzeczkami i czerwoną cebulą

 

Kaczka pieczona z porzeczkami i czerwoną cebulą

Kaczka i owoce to świetny zestaw. Zamiast bardziej tradycyjnych jabłek użyłam czarnej porzeczki, czerwonej cebuli i miodu. Kaczka wyszła soczysta, z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • Kaczka - 1szt (około 2kg)
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Curry - 1 płaska łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
Farsz:
  • Czarna porzeczka - 100g
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Miód - 2 łyżeczki
  • Pieprz, sól
  • Papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
  • Zioła świeże - tymianek, rozmaryn, oregano

 

Kaczkę wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Osuszamy ją dokładnie ręcznikiem papierowym.
Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z porzeczkami, miodem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy kaczkę.
Olej mieszamy z sosem sojowym. papryką, curry, pieprzem ziołowym. Taką marynatą nacieramy kaczkę.
Układamy ptaka, piersiami do góry w naczyniu żaroodpornym. Końcówką noża nakłuwamy kaczę w miejscach gdzie ma najwięcej tłuszczu.

Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 90 minut. Generalnie na 1kg kaczki należy liczyć 1 godzinę pieczenia.
Sprawdzamy czy kaczka jest już upieczona - patyczkiem do grilla nakłuwamy najgrubszą część udka, jeśli nie cieknie krew, kaczka jest gotowa. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 10 minut.

Wyciągamy kaczkę z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęła.

Kaczkę polecam podać z kaszą gryczaną, buraczkami i oczywiście farszem porzeczkowym.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty