Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa grochowa z makaronem

Zupa grochowa z makaronem

Grochówka na bogato - gęsta, z makaronem, dużą ilością szynki i majerankiem. 

Składniki:

  • Groch łuskany połówki - 300g
  • Skrawki szynek (najlepiej z dużą ilością wędzonki) - 400g
  • Makaron (u mnie kolanka od Nudli Śląskich) - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Liście laurowe - 4szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Mąka - 2 łyżki (opcjonalnie)

Do zupy użyłam skrawków wędlin - były tam kawałki szynek i kiełbasy. Można także użyć boczku. Kroimy wędliny w nieduże kawałki.
Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
Na oleju przesmażamy wędliny, co jakiś czas mieszając, aż będą lekko zarumienione. Dodajemy pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę i cebulę i smażymy jeszcze kilka minut.
Wędliny i warzywa zalewamy około 2l wody. Dodajemy liście, ziele angielskie, pieprz.
Groch płuczemy pod bieżącą wodą i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż groch będzie miękki - około 30-40 minut.
Teraz dodajemy makaron i gotujemy do miękkości. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Opcjonalnie, do zupy można zrobić zasmażkę. Mąkę prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko zarumieniona. Dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy.
Zupa jest pyszna na świeżo, a następnego dnia nawet lepsza ;)

Zupa grochowa z makaronem

 

Komentarze

  1. Lubię grochową, więc całkiem możliwe, że po weekendzie będzie właśnie grochowa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię, choć już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam XD

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty