Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Zupa grochowa z makaronem

Zupa grochowa z makaronem

Grochówka na bogato - gęsta, z makaronem, dużą ilością szynki i majerankiem. 

Składniki:

  • Groch łuskany połówki - 300g
  • Skrawki szynek (najlepiej z dużą ilością wędzonki) - 400g
  • Makaron (u mnie kolanka od Nudli Śląskich) - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Liście laurowe - 4szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Mąka - 2 łyżki (opcjonalnie)

Do zupy użyłam skrawków wędlin - były tam kawałki szynek i kiełbasy. Można także użyć boczku. Kroimy wędliny w nieduże kawałki.
Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
Na oleju przesmażamy wędliny, co jakiś czas mieszając, aż będą lekko zarumienione. Dodajemy pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę i cebulę i smażymy jeszcze kilka minut.
Wędliny i warzywa zalewamy około 2l wody. Dodajemy liście, ziele angielskie, pieprz.
Groch płuczemy pod bieżącą wodą i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż groch będzie miękki - około 30-40 minut.
Teraz dodajemy makaron i gotujemy do miękkości. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Opcjonalnie, do zupy można zrobić zasmażkę. Mąkę prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko zarumieniona. Dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy.
Zupa jest pyszna na świeżo, a następnego dnia nawet lepsza ;)

Zupa grochowa z makaronem

 

Komentarze

  1. Lubię grochową, więc całkiem możliwe, że po weekendzie będzie właśnie grochowa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię, choć już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam XD

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty