Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa grochowa z makaronem

Zupa grochowa z makaronem

Grochówka na bogato - gęsta, z makaronem, dużą ilością szynki i majerankiem. 

Składniki:

  • Groch łuskany połówki - 300g
  • Skrawki szynek (najlepiej z dużą ilością wędzonki) - 400g
  • Makaron (u mnie kolanka od Nudli Śląskich) - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Liście laurowe - 4szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Mąka - 2 łyżki (opcjonalnie)

Do zupy użyłam skrawków wędlin - były tam kawałki szynek i kiełbasy. Można także użyć boczku. Kroimy wędliny w nieduże kawałki.
Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
Na oleju przesmażamy wędliny, co jakiś czas mieszając, aż będą lekko zarumienione. Dodajemy pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę i cebulę i smażymy jeszcze kilka minut.
Wędliny i warzywa zalewamy około 2l wody. Dodajemy liście, ziele angielskie, pieprz.
Groch płuczemy pod bieżącą wodą i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż groch będzie miękki - około 30-40 minut.
Teraz dodajemy makaron i gotujemy do miękkości. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Opcjonalnie, do zupy można zrobić zasmażkę. Mąkę prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko zarumieniona. Dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy.
Zupa jest pyszna na świeżo, a następnego dnia nawet lepsza ;)

Zupa grochowa z makaronem

 

Komentarze

  1. Lubię grochową, więc całkiem możliwe, że po weekendzie będzie właśnie grochowa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię, choć już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam XD

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty