Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Proste i efektowne ślimaczki z ciasta francuskiego - idealna jako przekąska na imprezę lub prowiant na wycieczkę. 

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1 arkusz XXL (około 400g)
Sos:
  • Passata pomidorowa - 200ml
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz, sól, zioła prowansalskie
Dodatki:
  • Pieczarki - 4szt
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pieprz
  • Ser (u mnie mimolette, ale może być także mozzarella) - 100g
  • Mortadela (lub szynka) - kilka plasterków
  • Suszone pomidory
  • Oliwki
  • Marynowane jalapeno

Rozpoczynamy od sosu.
Na łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Powinna się tylko lekko zeszklić. Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz i zioła. Smażymy bez przykrycia, często mieszając, aż sos będzie gęsty.

Pieczarki.
Można użyć pieczarek surowych lub, jak ja, smażonych z cebulą. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Smażymy razem na łyżeczce oleju, aż pieczarki będą miękkie, a z patelni wyparuje woda, która z nich wypłynęła.

 

Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy sosem, pozostawiamy tylko jeden krótszy bok bez sosu, aby łatwiej się kleił. Jeśli chcecie zrobić więcej, ale mniejszych ślimaczków, zostawcie nieposmarowany dłuższy bok. Na sosie układamy mortadelę, oliwki, suszone pomidory i jalapeno.

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

 Całość posypujemy startym serem.

 

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

 

Ciasto zawijamy, w stronę "gołego" boku. Lekko dociskamy koniec, aby dobrze się przykleił.

Rulon z ciasta kroimy ostrym nożem. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

 

Ślimaczki są pyszne na ciepło i zimno.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty