Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Proste i efektowne ślimaczki z ciasta francuskiego - idealna jako przekąska na imprezę lub prowiant na wycieczkę. 

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1 arkusz XXL (około 400g)
Sos:
  • Passata pomidorowa - 200ml
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz, sól, zioła prowansalskie
Dodatki:
  • Pieczarki - 4szt
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pieprz
  • Ser (u mnie mimolette, ale może być także mozzarella) - 100g
  • Mortadela (lub szynka) - kilka plasterków
  • Suszone pomidory
  • Oliwki
  • Marynowane jalapeno

Rozpoczynamy od sosu.
Na łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Powinna się tylko lekko zeszklić. Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz i zioła. Smażymy bez przykrycia, często mieszając, aż sos będzie gęsty.

Pieczarki.
Można użyć pieczarek surowych lub, jak ja, smażonych z cebulą. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Smażymy razem na łyżeczce oleju, aż pieczarki będą miękkie, a z patelni wyparuje woda, która z nich wypłynęła.

 

Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy sosem, pozostawiamy tylko jeden krótszy bok bez sosu, aby łatwiej się kleił. Jeśli chcecie zrobić więcej, ale mniejszych ślimaczków, zostawcie nieposmarowany dłuższy bok. Na sosie układamy mortadelę, oliwki, suszone pomidory i jalapeno.

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

 Całość posypujemy startym serem.

 

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

 

Ciasto zawijamy, w stronę "gołego" boku. Lekko dociskamy koniec, aby dobrze się przykleił.

Rulon z ciasta kroimy ostrym nożem. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

 

Ślimaczki są pyszne na ciepło i zimno.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty