Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Crema di caffe - włoski deser kawowy

Crema di caffe - włoski deser kawowy

Wyjątkowo pyszny deser kawowy idealny na lato. Jest słodki, orzeźwiający, lekki jak chmurka i do tego banalnie prosty!

Składniki:

  • Śmietanka kremówka - 200ml
  • Cukier - 25g
  • Kawa - ok 40 ml (u mnie mocna kawa z ekspresu)

Z podanych składników wyszły mi 2 porcje.
Na początku parzymy kawę. Może to być kawa z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki lub parzona bez fusów. Po zaparzeniu dodajemy do kawy cukier i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy. Zaczynamy od najmniejszych obrotów miksera i stopniowo przechodzimy do wyższych. Kiedy śmietanka zacznie robić się gęsta dodajemy porcjami kawę. Najlepiej dodawać ją łyżką. Po dodaniu kilku porcji próbujemy czy masa jest wystarczająco kawowa. Ja dodałam całą porcję mocnej kawy, ale jeśli wolicie delikatniejszy smak, zmniejszcie jej ilość.
Po ubiciu, krem zmykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie rozlewamy do kieliszków, szklanek lub filiżanek.
Przed podaniem można posypać ciemnym kakao lub cynamonem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty