Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i sosem figowym

 

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i sosem figowym
Sałatka zaskakująca różnorodnością smaków - wędzony tuńczyk, suszone pomidory, oliwki i słodko-ostry sos figowy.

Składniki:

  • Mix sałat (u mnie młode listki botwiny, rukoli i szpinaku) - 2 garście
  • Wędzony tuńczyk - 100g
  • Jajko - 2szt
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Oliwki - 20szt
Sos:
  • Dżem figowy - 1 łyżka
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek (lub inny ostry sos) - 1/2 łyżeczki

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
Na talerzach układamy miks sałat. Na nim pokrojone suszone pomidory, oliwki, ćwiartki jajek.
Wędzonego tuńczyka dzielimy na kawałki i również układamy na sałacie.
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i podajemy od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty