Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i sosem figowym

 

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i sosem figowym
Sałatka zaskakująca różnorodnością smaków - wędzony tuńczyk, suszone pomidory, oliwki i słodko-ostry sos figowy.

Składniki:

  • Mix sałat (u mnie młode listki botwiny, rukoli i szpinaku) - 2 garście
  • Wędzony tuńczyk - 100g
  • Jajko - 2szt
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Oliwki - 20szt
Sos:
  • Dżem figowy - 1 łyżka
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek (lub inny ostry sos) - 1/2 łyżeczki

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
Na talerzach układamy miks sałat. Na nim pokrojone suszone pomidory, oliwki, ćwiartki jajek.
Wędzonego tuńczyka dzielimy na kawałki i również układamy na sałacie.
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i podajemy od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty