Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i sosem figowym

 

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i sosem figowym
Sałatka zaskakująca różnorodnością smaków - wędzony tuńczyk, suszone pomidory, oliwki i słodko-ostry sos figowy.

Składniki:

  • Mix sałat (u mnie młode listki botwiny, rukoli i szpinaku) - 2 garście
  • Wędzony tuńczyk - 100g
  • Jajko - 2szt
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Oliwki - 20szt
Sos:
  • Dżem figowy - 1 łyżka
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek (lub inny ostry sos) - 1/2 łyżeczki

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
Na talerzach układamy miks sałat. Na nim pokrojone suszone pomidory, oliwki, ćwiartki jajek.
Wędzonego tuńczyka dzielimy na kawałki i również układamy na sałacie.
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i podajemy od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty