Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Rosół z kocanką włoską i lubczykiem (z szybkowaru)
Przepisów na rosoły jest tyle, ile pań domu. Dla części rosół to tylko wywar na mięsie i warzywach korzeniowych, część dodaje ziele angielskie i liście laurowe. Ja proponuję bardzo aromatyczny rosół z dodatkiem ziół - lubczyku i kocanki włoskiej (zwanej też włoską maggi).
Składniki:
- Mięso na rosół, wedle uznania - u mnie korpus i udko z kurczaka, ale może być mięso mieszane
- Marchew - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Seler zwyczajny - 1/8 niedużego + nać
- Por - 1/2 szt
- Cebula suszona - 1 łyżka (lub 1 cebula opalona nad palnikiem)
- Ostra papryczka suszona - 1 szt (opcjonalnie)
- Lubczyk - 2-3 gałązki
- Kocanka włoska - 2-3 gałązki
- Ziele angielskie - 3szt
- Liść laurowy - 3szt
- Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
- Korzeń lubczyku mielony - 1/2 łyżeczki
- Pieprz i sól do smaku
Do rosołu dodałam 2 aromatyczne zioła - lubczyk (na zdjęciu podpisany po lewej) i kocankę włoską (na zdjęciu z tyłu, długie jasne łodygi). Nadają ciekawego aromatu, kojarzącego się z maggi.
Przy gotowaniu rosołu w szybkowarze warto korzystać z dołączonego koszyczka - dzięki temu wyciągniemy mięso, warzywa i zioła, pozostawiając sam wywar.
Do koszyczka wkładamy mięso, obrane lub wyszorowane warzywa, zioła, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy. Całość zalewamy wodą, aby kurczak był przykryty. Mam 5 litrowy szybkowar, nalałam około 3 litry wody.
Szybkowar zamykamy szczelnie i gotujemy, aż złapie ciśnienie. Od tego momentu gotujemy około 40 minut na bardzo małym ogniu.
Schładzamy garnek - najlepiej bardzo delikatnie przenieść go do zlewu i z góry polać zimną wodą.
Kiedy temperatura spadnie możemy uchylić zawór i otworzyć pokrywkę. Wyciągamy koszyczek z mięsem i warzywami. Marchewkę można pokroić w plasterki i dodać z powrotem do rosołu.
Rosół doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem - ja użyłam nitek od Nudli Śląskich. Przed podaniem można posypać jeszcze pietruszką.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz