Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rosół z kocanką włoską i lubczykiem (z szybkowaru)

Rosół z kocanką włoską (z szybkowaru)
 

Przepisów na rosoły jest tyle, ile pań domu. Dla części rosół to tylko wywar na mięsie i warzywach korzeniowych, część dodaje ziele angielskie i liście laurowe. Ja proponuję bardzo aromatyczny rosół z dodatkiem ziół - lubczyku i kocanki włoskiej (zwanej też włoską maggi).

Składniki:

  • Mięso na rosół, wedle uznania - u mnie korpus i udko z kurczaka, ale może być mięso mieszane
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler zwyczajny - 1/8 niedużego + nać
  • Por - 1/2 szt
  • Cebula suszona - 1 łyżka (lub 1 cebula opalona nad palnikiem)
  • Ostra papryczka suszona - 1 szt (opcjonalnie)
  • Lubczyk - 2-3 gałązki
  • Kocanka włoska - 2-3 gałązki
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Korzeń lubczyku mielony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku

 Do rosołu dodałam 2 aromatyczne zioła - lubczyk (na zdjęciu podpisany po lewej) i kocankę włoską (na zdjęciu z tyłu, długie jasne łodygi). Nadają ciekawego aromatu, kojarzącego się z maggi.

Rosół z kocanką włoską (z szybkowaru)


Przy gotowaniu rosołu w szybkowarze warto korzystać z dołączonego koszyczka - dzięki temu wyciągniemy mięso, warzywa i zioła, pozostawiając sam wywar.
Do koszyczka wkładamy mięso, obrane lub wyszorowane warzywa, zioła, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy. Całość zalewamy wodą, aby kurczak był przykryty. Mam 5 litrowy szybkowar, nalałam około 3 litry wody.


Szybkowar zamykamy szczelnie i gotujemy, aż złapie ciśnienie. Od tego momentu gotujemy około 40 minut na bardzo małym ogniu.


Schładzamy garnek - najlepiej bardzo delikatnie przenieść go do zlewu i z góry polać zimną wodą.
Kiedy temperatura spadnie możemy uchylić zawór i otworzyć pokrywkę. Wyciągamy koszyczek z mięsem i warzywami. Marchewkę można pokroić w plasterki i dodać z powrotem do rosołu.


Rosół doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem - ja użyłam nitek od Nudli Śląskich. Przed podaniem można posypać jeszcze pietruszką.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty