Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Łazanki z indykiem i pieczarkami

Łazanki z indykiem i pieczarkami

Łazanki w nieco lżejszej wersji, z mięsem z indyka. Do tego młoda kapusta, kapusta kiszona i pieczarki. 

Składniki:

  • Skrzydło z indyka - 1szt (ugotowane, np z rosołu)
  • Cebula - 1szt
  • Kapusta młoda - 1/4 małej główki
  • Kapusta kiszona - 200g
  • Pieczarki - 250g
  • Makaron łazanki (u mnie rewelacyjny makaron od Nudli Śląskich) - 200g
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz, sól do smaku

Do łazanek potrzebujemy ugotowane skrzydło z indyka. Ja użyłam skrzydła, na którym ugotowałam rosół. Po gotowaniu w szybkowarze, indyk był mięciutki.
Po ostudzeniu, mięso obieramy od kości i kroimy w mniejsze kawałki.
Kapustę kroimy w większą kostkę, kapustę kiszoną szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju smażymy mięso z cebulą, aż lekko się zarumieni. Dodajemy kapustę młodą, kiszoną i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy ugotowany makaron. Całość dusimy razem jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty