Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Łazanki z indykiem i pieczarkami

Łazanki z indykiem i pieczarkami

Łazanki w nieco lżejszej wersji, z mięsem z indyka. Do tego młoda kapusta, kapusta kiszona i pieczarki. 

Składniki:

  • Skrzydło z indyka - 1szt (ugotowane, np z rosołu)
  • Cebula - 1szt
  • Kapusta młoda - 1/4 małej główki
  • Kapusta kiszona - 200g
  • Pieczarki - 250g
  • Makaron łazanki (u mnie rewelacyjny makaron od Nudli Śląskich) - 200g
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz, sól do smaku

Do łazanek potrzebujemy ugotowane skrzydło z indyka. Ja użyłam skrzydła, na którym ugotowałam rosół. Po gotowaniu w szybkowarze, indyk był mięciutki.
Po ostudzeniu, mięso obieramy od kości i kroimy w mniejsze kawałki.
Kapustę kroimy w większą kostkę, kapustę kiszoną szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju smażymy mięso z cebulą, aż lekko się zarumieni. Dodajemy kapustę młodą, kiszoną i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy ugotowany makaron. Całość dusimy razem jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty