Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka ziemniaczana z mortadelą, serem i szczypiorkiem

Sałatka ziemniaczana z mortadelą, serem i szczypiorkiem

Ostatnio często mam smaki na sałatkę ziemniaczaną. Jest świetna na śniadanie do pudełka do pracy albo jako dodatek do grilla. Tym razem wersja z dodatkiem czerwonej cebuli i szczypiorku.

Składniki:

  • Ziemniaki - 450g
  • Mortadela - 200g
  • Ser twardy (u mnie mimolette, ale może być np. edam) - 50g
  • Cebula czerwona - 1szt nieduża
  • Ogórek kiszony - 1-2szt
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Pieprz - do smaku
Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Odcedzamy i studzimy.
Mortadelę, ser i ogórki kiszone kroimy w kostkę, cebulę czerwoną w piórka, szczypiorek siekamy.
Musztardy mieszamy z olejem i miodem, aż powstanie gładki sos.
Wszystkie składniki łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy pieprzem do smaku.
Podajemy schłodzoną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty