Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Deser kawowy z czarną porzeczką
Deser z czarnymi porzeczkami, biszkoptami i lekkim kremem kawowym. Słodko-kwaśny i schłodzony, jest idealny na lato!
Składniki:
- Biszkopty podłużne - 140g
- Kawa parzona bez fusów - 100ml
- Opcjonalnie likier migdałowy lub rum - 30ml
- Kakao do posypania
- Śmietanka kremówka - 200ml
- Mascarpone - 250g
- Cukier puder - 2-3 łyżki (według uznania)
- Kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
- Czarna porzeczka - 150g
- Cukier - 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka płaska
Zaczynamy od porzeczek.
Owoce myjemy, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w małej ilości wody i podgrzewamy jeszcze chwilę, aby masa zgęstniała. Studzimy.
Krem kawowy.
Śmietankę i mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Miksujemy, rozpoczynając od małych obrotów, aż do najwyższych. Miksujemy, aż masa zgęstnieje, czyli kilka minut. Na końcu dodajemy kawę rozpuszczalną. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.
Przygotowujemy 4 duże lub 6 małych pucharków. Na dole układamy trochę masy kawowej.
Schłodzoną kawę wlewamy do głębokiego talerza. Można wymieszać kawę z likierem lub rumem, ale nie jest to konieczne.
Biszkopty zamaczamy z obu tron na sekundę w kawie i układamy na masie kawowej.
Następnie układamy porzeczki, masę kawową i znów namoczone biszkopty.
Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed samym podaniem posypujemy deser kakao.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dzięki!
Usuń