Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Deser kawowy z czarną porzeczką

Deser kawowy z czarną porzeczką

Deser z czarnymi porzeczkami, biszkoptami i lekkim kremem kawowym. Słodko-kwaśny i schłodzony, jest idealny na lato!

Składniki:

  • Biszkopty podłużne - 140g
  • Kawa parzona bez fusów - 100ml
  • Opcjonalnie likier migdałowy lub rum - 30ml
  • Kakao do posypania
Krem kawowy:
  • Śmietanka kremówka - 200ml
  • Mascarpone - 250g
  • Cukier puder - 2-3 łyżki (według uznania)
  • Kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
Porzeczki:
  • Czarna porzeczka - 150g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka płaska

Zaczynamy od porzeczek.
Owoce myjemy, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w małej ilości wody i podgrzewamy jeszcze chwilę, aby masa zgęstniała. Studzimy.

Krem kawowy.
Śmietankę i mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Miksujemy, rozpoczynając od małych obrotów, aż do najwyższych. Miksujemy, aż masa zgęstnieje, czyli kilka minut. Na końcu dodajemy kawę rozpuszczalną. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.

Przygotowujemy 4 duże lub 6 małych pucharków. Na dole układamy trochę masy kawowej. Schłodzoną kawę wlewamy do głębokiego talerza. Można wymieszać kawę z likierem lub rumem, ale nie jest to konieczne. Biszkopty zamaczamy z obu tron na sekundę w kawie i układamy na masie kawowej. Następnie układamy porzeczki, masę kawową i znów namoczone biszkopty. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem posypujemy deser kakao.

 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty