Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Curry z klopsami i bakłażanem

Curry z klopsami i bakłażanem

Klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie curry z bakłażanem, pieczarkami i szpinakiem. Smakują świetnie podane z ryżem lub chlebkiem naan.

Składniki:

Klopsy:
  • Mięso mielone - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Pieprz
  • Bułka tarta - około 4-5 łyżek
  • Olej do smażenia
Curry:
  • Bakłażan - 1szt
  • Pieczarki - 200g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Mleko kokosowe - 1/2 puszki (200g)
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
  • Szpinak świeży - 2 garście

Klopsy:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem, przyprawą curry i bułką tartą. Ilość bułki zależy od wilgotności mięsa. U mnie wystarczyły 4 łyżki. Mięso powinno się trzymać, ale być dość miękkie.
Z mięsa formujemy nieduże klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego "kręcimy" w dłoniach przez około pół minuty.

Bakłażana kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przeciskamy.

 

Na patelnię wlewamy olej - tyle, aby dno było przykryte. na nagrzanym oleju smażymy klopsiki z każdej strony, aż do zarumienienia.
Klopsy zdejmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy.

Teraz na pozostały olej dajemy wszystkie warzywa i pieczarki. Smażymy kilka minut, bez przykrycia, aż zmiękną. Często mieszamy.
Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, pastę curry, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Jeśli lubicie ostre dania, możecie zwiększyć ilość pasty curry. Dodajemy klopsy i liście szpinaku. Mieszamy delikatnie, aby nie uszkodzić klopsików i dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut.
W razie potrzeby doprawiamy.

Curry podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty