Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kawa mrożona w tajskim stylu

Kawa mrożona w tajskim stylu

Orzeźwiająca, mrożona kawa z dodatkiem mleczka skondensowanego. Idealny napój na upalne dni!

Składniki:

  • Kawa - 4 porcje po 100ml
  • Mleko - 400ml
  • Mleko skondensowane słodzone (u mnie w tubce) - 4-8 łyżek
  • Lód

Na początku przygotowujemy ulubioną kawę. Może być parzona, ale bez fusów, albo rozpuszczalna. Ja używałam kawy z ekspresu przelewowego,
Świeżo zaparzoną kawę mieszamy z mlekiem.
Do szklanek nalewamy słodzone mleko skondensowane. Ilość zależy od waszych preferencji. Ja dałam na szklankę po 1 łyżce mleka skondensowanego czekoladowego. Następnie do każdej szklanki wkładamy po kilka kostek lodu i zalewamy kawą z mlekiem.
Po chwili kawa się schłodzi i będzie gotowa do picia.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty