Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kawa mrożona w tajskim stylu

Kawa mrożona w tajskim stylu

Orzeźwiająca, mrożona kawa z dodatkiem mleczka skondensowanego. Idealny napój na upalne dni!

Składniki:

  • Kawa - 4 porcje po 100ml
  • Mleko - 400ml
  • Mleko skondensowane słodzone (u mnie w tubce) - 4-8 łyżek
  • Lód

Na początku przygotowujemy ulubioną kawę. Może być parzona, ale bez fusów, albo rozpuszczalna. Ja używałam kawy z ekspresu przelewowego,
Świeżo zaparzoną kawę mieszamy z mlekiem.
Do szklanek nalewamy słodzone mleko skondensowane. Ilość zależy od waszych preferencji. Ja dałam na szklankę po 1 łyżce mleka skondensowanego czekoladowego. Następnie do każdej szklanki wkładamy po kilka kostek lodu i zalewamy kawą z mlekiem.
Po chwili kawa się schłodzi i będzie gotowa do picia.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty