Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Kawa mrożona w tajskim stylu

Kawa mrożona w tajskim stylu

Orzeźwiająca, mrożona kawa z dodatkiem mleczka skondensowanego. Idealny napój na upalne dni!

Składniki:

  • Kawa - 4 porcje po 100ml
  • Mleko - 400ml
  • Mleko skondensowane słodzone (u mnie w tubce) - 4-8 łyżek
  • Lód

Na początku przygotowujemy ulubioną kawę. Może być parzona, ale bez fusów, albo rozpuszczalna. Ja używałam kawy z ekspresu przelewowego,
Świeżo zaparzoną kawę mieszamy z mlekiem.
Do szklanek nalewamy słodzone mleko skondensowane. Ilość zależy od waszych preferencji. Ja dałam na szklankę po 1 łyżce mleka skondensowanego czekoladowego. Następnie do każdej szklanki wkładamy po kilka kostek lodu i zalewamy kawą z mlekiem.
Po chwili kawa się schłodzi i będzie gotowa do picia.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty