Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kawa mrożona w tajskim stylu

Kawa mrożona w tajskim stylu

Orzeźwiająca, mrożona kawa z dodatkiem mleczka skondensowanego. Idealny napój na upalne dni!

Składniki:

  • Kawa - 4 porcje po 100ml
  • Mleko - 400ml
  • Mleko skondensowane słodzone (u mnie w tubce) - 4-8 łyżek
  • Lód

Na początku przygotowujemy ulubioną kawę. Może być parzona, ale bez fusów, albo rozpuszczalna. Ja używałam kawy z ekspresu przelewowego,
Świeżo zaparzoną kawę mieszamy z mlekiem.
Do szklanek nalewamy słodzone mleko skondensowane. Ilość zależy od waszych preferencji. Ja dałam na szklankę po 1 łyżce mleka skondensowanego czekoladowego. Następnie do każdej szklanki wkładamy po kilka kostek lodu i zalewamy kawą z mlekiem.
Po chwili kawa się schłodzi i będzie gotowa do picia.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty