Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Mocno pomarańczowe cantuccini

Cantuccini to włoskie, mocno chrupiące ciasteczka migdałowe. Tym razem wersja pomarańczowa - ze skórką świeżą i kandyzowaną. Idealna do kawy lub Prosecco!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 180g
  • Mąka migdałowa (mielone migdały) - 70g
  • Migdały całe - 100g
  • Masło roztopione - 30g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Morele suszone - 50g
  • Skórka starta z 2 pomarańczy
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
  • Opcjonalnie - odrobina likieru pomarańczowego

Do wykonania ciasteczek możemy użyć migdałów w skórkach lub obranych. Ja preferuję migdały w skórkach - są bogatsze w smaku.
Migdały kroimy - małe na pół, duże na 3 części.
Morele suszone kroimy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z pomarańczy (bez albedo).

Wszystkie składniki ciastek mieszamy i zagniatamy do uzyskania dobrze trzymającej się masy. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałek.
Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Wyciągamy z piekarnika i kroimy wałek pod skosem na plasterki. Ciasteczka układamy z powrotem na blasze i dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 10-15 minut. Pilnujemy, aby ciasteczka się nie przypiekły.

Dzięki podwójnemu pieczeniu ciasteczka są wyjątkowo kruche.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty