Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Mocno pomarańczowe cantuccini

Cantuccini to włoskie, mocno chrupiące ciasteczka migdałowe. Tym razem wersja pomarańczowa - ze skórką świeżą i kandyzowaną. Idealna do kawy lub Prosecco!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 180g
  • Mąka migdałowa (mielone migdały) - 70g
  • Migdały całe - 100g
  • Masło roztopione - 30g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Morele suszone - 50g
  • Skórka starta z 2 pomarańczy
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
  • Opcjonalnie - odrobina likieru pomarańczowego

Do wykonania ciasteczek możemy użyć migdałów w skórkach lub obranych. Ja preferuję migdały w skórkach - są bogatsze w smaku.
Migdały kroimy - małe na pół, duże na 3 części.
Morele suszone kroimy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z pomarańczy (bez albedo).

Wszystkie składniki ciastek mieszamy i zagniatamy do uzyskania dobrze trzymającej się masy. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałek.
Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Wyciągamy z piekarnika i kroimy wałek pod skosem na plasterki. Ciasteczka układamy z powrotem na blasze i dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 10-15 minut. Pilnujemy, aby ciasteczka się nie przypiekły.

Dzięki podwójnemu pieczeniu ciasteczka są wyjątkowo kruche.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty