Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mocno pomarańczowe cantuccini
Cantuccini to włoskie, mocno chrupiące ciasteczka migdałowe. Tym razem wersja pomarańczowa - ze skórką świeżą i kandyzowaną. Idealna do kawy lub Prosecco!
Składniki:
- Mąka pszenna - 180g
- Mąka migdałowa (mielone migdały) - 70g
- Migdały całe - 100g
- Masło roztopione - 30g
- Jajka - 2szt
- Cukier - 50g
- Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Morele suszone - 50g
- Skórka starta z 2 pomarańczy
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
- Opcjonalnie - odrobina likieru pomarańczowego
Do wykonania ciasteczek możemy użyć migdałów w skórkach lub obranych. Ja preferuję migdały w skórkach - są bogatsze w smaku.
Migdały kroimy - małe na pół, duże na 3 części.
Morele suszone kroimy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z pomarańczy (bez albedo).
Wszystkie składniki ciastek mieszamy i zagniatamy do uzyskania dobrze
trzymającej się masy. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałek.
Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Wyciągamy z piekarnika i kroimy wałek pod skosem na plasterki.
Ciasteczka układamy z powrotem na blasze i dopiekamy w 180 stopniach
przez kolejne 10-15 minut. Pilnujemy, aby ciasteczka się nie przypiekły.
Dzięki podwójnemu pieczeniu ciasteczka są wyjątkowo kruche.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz