Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Cannoli - sycylijskie rurki z kremem
Smażone rurki z kremem na bazie serka ricotta początkowo były włoskim przysmakiem karnawałowym. Dziś można kupić je przez cały rok, ale według mnie, na karnawał nadają się wyjątkowo. Są bardzo chrupiące, z wyjątkowo delikatnym, lekkim kremem. Można udekorować je pistacjami, migdałami lub suszonymi owocami.
Składniki:
- Mąka pszenna - 250g
- Sól - szczypta
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Żółtko - 1szt
- Cukier puder - 20g
- Masło w temperaturze pokojowej - 40g
- Wino Marsala (lub inne białe, słodkie) - 6 łyżek
- Białko - 1szt do sklejania rurek
- Olej do smażenia
- Ricotta - 500g
- Śmietanka kremówka - 200g
- Cukier puder - 80g
- Sok z cytryny - 2 płaskie łyżki
- Skórka z połowy cytryny
- Czekolada gorzka lub deserowa - 100g
- Krojone drobno pistacje, migdały, czekolada lub owoce suszone, u mnie:
- Morele suszone - 8szt
- Prażone ziarno kakaowca - 3 łyżki
- Cukier puder do posypania
Mąkę, sól, cynamon, żółtko, cukier puder, masło i wino zagniatamy.
Wyrabiamy za pomocą miksera lub ręcznie, ja zaczęłam mikserem a potem
już wyrabiałam rękami. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wina.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na godzinę do
odpoczęcia - nie wkładamy do lodówki!
Po godzinie ciasto musimy rozwałkować bardzo cienko, najlepiej na około
1mm. Ważne, aby ciasto składać na pół kilkanaście razy i znów wałkować -
dzięki temu do ciasta wtłoczymy więcej powietrza. Ciasto powinno być
teraz elastyczne, nieklejące.
Wałkowanie to najbardziej pracochłonna część, ale im cieńsze ciasto tym
bardziej chrupiące rurki. Jeśli macie maszynkę do makaronu, na pewno
będzie pomocna w wałkowaniu!
Z ciasta wycinamy kółka. Ich wielkość jest zależna od rurek jakie macie,
ale powinno być to 8-10cm. Rurki do cannoli są inne niż do naszych
tradycyjnych rurek - mają taką samą średnicę na całej długości. Kółka z
ciasta nakładamy na rurki tak, aby brzegi ciasta na siebie nachodziły.
Sklejamy brzegi za pomocą roztrzepanego białka i lekko dociskamy. Warto
nie ściskać ciasta bardzo mocno wokół rurek, łatwiej wtedy odejdzie w
trakcie lub po smażeniu.
Olej nagrzewamy do 170 stopni - tu przyda się termometr cukierniczy.
Wkładamy rurki, najlepiej smażyć po 2-3 sztuki. Rurki od razu opadną na
dno. Po chwili można wyciągnąć metalowe rurki, aby ciasto smażyło się
samo. Jeśli wam się to nie uda, to można wyciągnąć rurki po smażeniu.
Smażymy do nabrania złocistego koloru. Jeśli ciasto było bardzo
cienkie wystarczy około 1,5 minuty, przy grubszym należy potrzymać 2-3
minuty.
Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
Krem:
Ricottę odsączamy na sicie wyłożonym gazą przez około godzinę. Serek można nawet lekko dociążyć, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Zimną śmietankę ubijamy na puszystą pianę.
Ricottę ucieramy z cukrem pudrem, skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy
bitą śmietanę i drobno pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy delikatnie
łyżką.
Tak przygotowanym kremem nadziewamy wystudzone rurki.
Dekorujemy drobno posiekanymi owocami lub orzechami, posypujemy cukrem pudrem.
Rurki nadziewamy przed samym podaniem, wtedy pozostają najlepsze, bardzo chrupiące.
Suche rurki można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 4-5 dni.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz