Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Imprezowa przekąska z cieciorką


Pieczona ciecierzyca, na pikantnym pomidorowym dipie podana z nachosami do nabierania. Jest pysznie i kolorowo. Domowy dip pomidorowy jest dużo zdrowszą alternatywą dla kupnych gotowców, a pieczona cieciorka to świetne źródło białka i potasu.

Składniki:

Pieczona ciecierzyca:
  • Ciecierzyca gotowana (może być z puszki) - 300g
  • Olej - 2 łyżki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Kumin mielony - 1 łyżeczka
  • Płatki drożdżowe - 1 łyżka
Dip pomidorowy:
  • Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 400g
  • Papryka - 1 nieduża
  • Papryka jalapeno - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 2szt
  • Cukier - 1 łyżeczka płaska
  • Ocet - 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Nachos tortilla chips - 200g

Ciecierzyca:
Cieciorkę odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zalewamy olejem, dodajemy chilli, paprykę, pieprz ziołowy, kumin i płatki drożdżowe. Mieszamy dokładnie.
Ciecierzycę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 minut, w międzyczasie raz mieszamy. Cieciorka powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku. Studzimy.

Dip pomidorowy:
Papryki i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Pomidory gotujemy razem z octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe warzywa.
Całość gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Cała woda musi wyparować. Schładzamy.

Na dużym talerzu układamy dip, na nim cieciorkę. Całość otaczamy nachosami, które będą służyć do nabierania sosu.
Do przekąski pasuje też dodatkowy dip serowy z tego przepisu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty