Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Imprezowa przekąska z cieciorką


Pieczona ciecierzyca, na pikantnym pomidorowym dipie podana z nachosami do nabierania. Jest pysznie i kolorowo. Domowy dip pomidorowy jest dużo zdrowszą alternatywą dla kupnych gotowców, a pieczona cieciorka to świetne źródło białka i potasu.

Składniki:

Pieczona ciecierzyca:
  • Ciecierzyca gotowana (może być z puszki) - 300g
  • Olej - 2 łyżki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Kumin mielony - 1 łyżeczka
  • Płatki drożdżowe - 1 łyżka
Dip pomidorowy:
  • Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 400g
  • Papryka - 1 nieduża
  • Papryka jalapeno - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 2szt
  • Cukier - 1 łyżeczka płaska
  • Ocet - 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Nachos tortilla chips - 200g

Ciecierzyca:
Cieciorkę odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zalewamy olejem, dodajemy chilli, paprykę, pieprz ziołowy, kumin i płatki drożdżowe. Mieszamy dokładnie.
Ciecierzycę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 minut, w międzyczasie raz mieszamy. Cieciorka powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku. Studzimy.

Dip pomidorowy:
Papryki i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Pomidory gotujemy razem z octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe warzywa.
Całość gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Cała woda musi wyparować. Schładzamy.

Na dużym talerzu układamy dip, na nim cieciorkę. Całość otaczamy nachosami, które będą służyć do nabierania sosu.
Do przekąski pasuje też dodatkowy dip serowy z tego przepisu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty