Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Imprezowa przekąska z cieciorką


Pieczona ciecierzyca, na pikantnym pomidorowym dipie podana z nachosami do nabierania. Jest pysznie i kolorowo. Domowy dip pomidorowy jest dużo zdrowszą alternatywą dla kupnych gotowców, a pieczona cieciorka to świetne źródło białka i potasu.

Składniki:

Pieczona ciecierzyca:
  • Ciecierzyca gotowana (może być z puszki) - 300g
  • Olej - 2 łyżki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Kumin mielony - 1 łyżeczka
  • Płatki drożdżowe - 1 łyżka
Dip pomidorowy:
  • Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 400g
  • Papryka - 1 nieduża
  • Papryka jalapeno - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 2szt
  • Cukier - 1 łyżeczka płaska
  • Ocet - 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Nachos tortilla chips - 200g

Ciecierzyca:
Cieciorkę odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zalewamy olejem, dodajemy chilli, paprykę, pieprz ziołowy, kumin i płatki drożdżowe. Mieszamy dokładnie.
Ciecierzycę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 minut, w międzyczasie raz mieszamy. Cieciorka powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku. Studzimy.

Dip pomidorowy:
Papryki i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Pomidory gotujemy razem z octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe warzywa.
Całość gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Cała woda musi wyparować. Schładzamy.

Na dużym talerzu układamy dip, na nim cieciorkę. Całość otaczamy nachosami, które będą służyć do nabierania sosu.
Do przekąski pasuje też dodatkowy dip serowy z tego przepisu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty