Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Imprezowa przekąska z cieciorką
Pieczona ciecierzyca, na pikantnym pomidorowym dipie podana z nachosami do nabierania. Jest pysznie i kolorowo. Domowy dip pomidorowy jest dużo zdrowszą alternatywą dla kupnych gotowców, a pieczona cieciorka to świetne źródło białka i potasu.
Składniki:
- Ciecierzyca gotowana (może być z puszki) - 300g
- Olej - 2 łyżki
- Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
- Kumin mielony - 1 łyżeczka
- Płatki drożdżowe - 1 łyżka
- Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 400g
- Papryka - 1 nieduża
- Papryka jalapeno - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula - 2szt
- Cukier - 1 łyżeczka płaska
- Ocet - 1 łyżka
- Sól, pieprz do smaku
- Nachos tortilla chips - 200g
Ciecierzyca:
Cieciorkę odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zalewamy olejem,
dodajemy chilli, paprykę, pieprz ziołowy, kumin i płatki drożdżowe.
Mieszamy dokładnie.
Ciecierzycę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 minut, w międzyczasie raz mieszamy.
Cieciorka powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku. Studzimy.
Dip pomidorowy:
Papryki i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Pomidory gotujemy
razem z octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe warzywa.
Całość gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Cała woda musi wyparować. Schładzamy.
Na dużym talerzu układamy dip, na nim cieciorkę. Całość otaczamy nachosami, które będą służyć do nabierania sosu.
Do przekąski pasuje też dodatkowy dip serowy z tego przepisu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz