Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka makaronowa z salami i siemieniem lnianym


Sałatka idealna na kolację lub śniadanie do pracy. Makaron z salami, warzywami i dodatkiem zdrowego siemienia lnianego! Pysznie i kolorowo!

Składniki:

  • Makaron - 100g - u mnie małe muszelki od Nudli Śląskich
  • Salami - 70g
  • Pomidory - 2 szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Kukurydza konserwowa - 70g
  • Siemię lniane - 2 łyżki

Sos:

  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Dodajemy kukurydzę, pokrojone pomidory, pomidory suszone i oliwki.
Salami kroimy na plasterki lub w kostkę. Dodajemy do sałatki.
Składniki na sos łączymy. Mieszamy z sałatką.
Sałatkę schładzamy, najlepsza jest na zimno. Przed podaniem posypujemy obficie siemieniem lnianym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty