Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Sałatka makaronowa z salami i siemieniem lnianym


Sałatka idealna na kolację lub śniadanie do pracy. Makaron z salami, warzywami i dodatkiem zdrowego siemienia lnianego! Pysznie i kolorowo!

Składniki:

  • Makaron - 100g - u mnie małe muszelki od Nudli Śląskich
  • Salami - 70g
  • Pomidory - 2 szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Kukurydza konserwowa - 70g
  • Siemię lniane - 2 łyżki

Sos:

  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Dodajemy kukurydzę, pokrojone pomidory, pomidory suszone i oliwki.
Salami kroimy na plasterki lub w kostkę. Dodajemy do sałatki.
Składniki na sos łączymy. Mieszamy z sałatką.
Sałatkę schładzamy, najlepsza jest na zimno. Przed podaniem posypujemy obficie siemieniem lnianym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty