Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka makaronowa z salami i siemieniem lnianym


Sałatka idealna na kolację lub śniadanie do pracy. Makaron z salami, warzywami i dodatkiem zdrowego siemienia lnianego! Pysznie i kolorowo!

Składniki:

  • Makaron - 100g - u mnie małe muszelki od Nudli Śląskich
  • Salami - 70g
  • Pomidory - 2 szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Kukurydza konserwowa - 70g
  • Siemię lniane - 2 łyżki

Sos:

  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Dodajemy kukurydzę, pokrojone pomidory, pomidory suszone i oliwki.
Salami kroimy na plasterki lub w kostkę. Dodajemy do sałatki.
Składniki na sos łączymy. Mieszamy z sałatką.
Sałatkę schładzamy, najlepsza jest na zimno. Przed podaniem posypujemy obficie siemieniem lnianym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty