Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Skrzydełka garam masala z piekarnika


Chrupiące pieczone skrzydełka w przyprawie garam masala. Dzięki marynowaniu w jogurcie pozostają wyjątkowo soczyste!

Składniki:

  • Skrzydełka - 1kg
  • Jogurt naturalny - 5 łyżek
  • Przyprawa garam masala - 3 łyżeczki
Sałatka:
  • Pomidor - 2szt
  • Sałata rzymska - 2szt
  • Papryka - 1szt
  • Rzodkiewki - 6szt
  • Sos do sałatki:
  • Jogurt - 3 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawa garam masala - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • Chlebki pita lub naan

Skrzydełka przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed pieczeniem, oczywiście mięso może marynować się nawet całą noc.
Jogurt mieszamy z przyprawą garam masala i zalewamy skrzydełka. Mieszamy, aby dokładnie pokryć całe mięso. Wkładamy do lodówki do zamarynowania i wyciągamy na około godzinę przed pieczeniem.
Skrzydełka otrzepujemy z nadmiaru jogurtu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

Sałatka:
Warzywa kroimy. Składniki na sos mieszamy i doprawiamy do smaku. Ta talerzach warzywa polewamy sosem.

Upieczone skrzydełka podajemy z sałatką i pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty