Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Skrzydełka garam masala z piekarnika


Chrupiące pieczone skrzydełka w przyprawie garam masala. Dzięki marynowaniu w jogurcie pozostają wyjątkowo soczyste!

Składniki:

  • Skrzydełka - 1kg
  • Jogurt naturalny - 5 łyżek
  • Przyprawa garam masala - 3 łyżeczki
Sałatka:
  • Pomidor - 2szt
  • Sałata rzymska - 2szt
  • Papryka - 1szt
  • Rzodkiewki - 6szt
  • Sos do sałatki:
  • Jogurt - 3 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawa garam masala - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • Chlebki pita lub naan

Skrzydełka przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed pieczeniem, oczywiście mięso może marynować się nawet całą noc.
Jogurt mieszamy z przyprawą garam masala i zalewamy skrzydełka. Mieszamy, aby dokładnie pokryć całe mięso. Wkładamy do lodówki do zamarynowania i wyciągamy na około godzinę przed pieczeniem.
Skrzydełka otrzepujemy z nadmiaru jogurtu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

Sałatka:
Warzywa kroimy. Składniki na sos mieszamy i doprawiamy do smaku. Ta talerzach warzywa polewamy sosem.

Upieczone skrzydełka podajemy z sałatką i pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty