Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Skrzydełka garam masala z piekarnika


Chrupiące pieczone skrzydełka w przyprawie garam masala. Dzięki marynowaniu w jogurcie pozostają wyjątkowo soczyste!

Składniki:

  • Skrzydełka - 1kg
  • Jogurt naturalny - 5 łyżek
  • Przyprawa garam masala - 3 łyżeczki
Sałatka:
  • Pomidor - 2szt
  • Sałata rzymska - 2szt
  • Papryka - 1szt
  • Rzodkiewki - 6szt
  • Sos do sałatki:
  • Jogurt - 3 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawa garam masala - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • Chlebki pita lub naan

Skrzydełka przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed pieczeniem, oczywiście mięso może marynować się nawet całą noc.
Jogurt mieszamy z przyprawą garam masala i zalewamy skrzydełka. Mieszamy, aby dokładnie pokryć całe mięso. Wkładamy do lodówki do zamarynowania i wyciągamy na około godzinę przed pieczeniem.
Skrzydełka otrzepujemy z nadmiaru jogurtu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

Sałatka:
Warzywa kroimy. Składniki na sos mieszamy i doprawiamy do smaku. Ta talerzach warzywa polewamy sosem.

Upieczone skrzydełka podajemy z sałatką i pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty