Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Skrzydełka garam masala z piekarnika


Chrupiące pieczone skrzydełka w przyprawie garam masala. Dzięki marynowaniu w jogurcie pozostają wyjątkowo soczyste!

Składniki:

  • Skrzydełka - 1kg
  • Jogurt naturalny - 5 łyżek
  • Przyprawa garam masala - 3 łyżeczki
Sałatka:
  • Pomidor - 2szt
  • Sałata rzymska - 2szt
  • Papryka - 1szt
  • Rzodkiewki - 6szt
  • Sos do sałatki:
  • Jogurt - 3 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawa garam masala - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • Chlebki pita lub naan

Skrzydełka przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed pieczeniem, oczywiście mięso może marynować się nawet całą noc.
Jogurt mieszamy z przyprawą garam masala i zalewamy skrzydełka. Mieszamy, aby dokładnie pokryć całe mięso. Wkładamy do lodówki do zamarynowania i wyciągamy na około godzinę przed pieczeniem.
Skrzydełka otrzepujemy z nadmiaru jogurtu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

Sałatka:
Warzywa kroimy. Składniki na sos mieszamy i doprawiamy do smaku. Ta talerzach warzywa polewamy sosem.

Upieczone skrzydełka podajemy z sałatką i pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty