Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Sałatka z burakiem, gruszką i fetą


Sałatka z pieczonym burakiem, gruszką, fetą, orzechami i pestkami dyni. Pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa!

Składniki na 2 porcje:

  • Burak pieczony - 1szt średnia
  • Roszponka - 2 garście
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Gruszka - 1szt
  • Ser feta - 200g
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Pestki dyni - 1 garść
Sos:
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostry - 1/2 łyżeczki

Do sałatki użyłam pieczonego buraka. Polecam piec buraka przy okazji pieczenia ciasta czy obiadu. Powinien piec się w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180-200 stopniach przez co najmniej godzinę i pozostać w piekarniku do ostygnięcia. Zimnego buraka obieramy.

Buraka, gruszkę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy roszponkę.
Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatką.
Sałatkę układamy na talerzach, posypujemy serem feta w kostkach, pestkami dyni i pokrojonymi orzechami włoskimi. Można udekorować plasterkiem gruszki.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty