Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z burakiem, gruszką i fetą


Sałatka z pieczonym burakiem, gruszką, fetą, orzechami i pestkami dyni. Pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa!

Składniki na 2 porcje:

  • Burak pieczony - 1szt średnia
  • Roszponka - 2 garście
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Gruszka - 1szt
  • Ser feta - 200g
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Pestki dyni - 1 garść
Sos:
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostry - 1/2 łyżeczki

Do sałatki użyłam pieczonego buraka. Polecam piec buraka przy okazji pieczenia ciasta czy obiadu. Powinien piec się w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180-200 stopniach przez co najmniej godzinę i pozostać w piekarniku do ostygnięcia. Zimnego buraka obieramy.

Buraka, gruszkę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy roszponkę.
Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatką.
Sałatkę układamy na talerzach, posypujemy serem feta w kostkach, pestkami dyni i pokrojonymi orzechami włoskimi. Można udekorować plasterkiem gruszki.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty