Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z burakiem, gruszką i fetą


Sałatka z pieczonym burakiem, gruszką, fetą, orzechami i pestkami dyni. Pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa!

Składniki na 2 porcje:

  • Burak pieczony - 1szt średnia
  • Roszponka - 2 garście
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Gruszka - 1szt
  • Ser feta - 200g
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Pestki dyni - 1 garść
Sos:
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostry - 1/2 łyżeczki

Do sałatki użyłam pieczonego buraka. Polecam piec buraka przy okazji pieczenia ciasta czy obiadu. Powinien piec się w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180-200 stopniach przez co najmniej godzinę i pozostać w piekarniku do ostygnięcia. Zimnego buraka obieramy.

Buraka, gruszkę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy roszponkę.
Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatką.
Sałatkę układamy na talerzach, posypujemy serem feta w kostkach, pestkami dyni i pokrojonymi orzechami włoskimi. Można udekorować plasterkiem gruszki.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty