Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ramen z roladą z boczku
Aromatyczny bulion wołowy z genialnymi dodatkami - roladą z boczku, marynowanymi jajkami i pak choi. Idealny na chłodne dni, konkretny, pożywny i rozgrzewający.
Składniki:
- Mięso wołowe z kością (u mnie rostbef) - 500g
- Cebula suszona - 1 garść
- Grzyby suszone - 1 garść
- Korzeń lubczyku mielony - 1 łyżeczka
- Papryka habanero - 1szt
- Marynata spod upieczonego boczku (przepis poniżej) - 4 łyżki
- Pieprz i sos sojowy do smaku
- Boczek surowy - 600g
- Woda - 100ml
- Sos sojowy - 100ml
- Mirin - 100ml
- Cebula - 1szt
- Imbir - ok 3cm
- Sól - 1 łyżeczka
- Makaron sojowy - 200g
- Jajka marynowane - 6szt (przepis poniżej)
- Kapusta pak choi - 2szt
- Marchew - 1szt duża
- Grzyby mun - 2szt
- Sezam do dekoracji
Jajka marynowane polecam zrobić około 2 dni przed planowanym podaniem ramenu. Wtedy są najlepsze. Przepis na jajka.
Teraz boczek. Można zrobić go dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem, lub zrobić na świeżo.
Odcinamy skórę, ale nie do końca, powinna się trzymać na kilku centymetrach. Boczek zawijamy i naokoło otaczamy skórą.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy wodę, sos sojowy, mirin, pokrojony w
plasterki imbir i sól. Wkładamy zrolowany boczek (skórą do góry) i
pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i pieczemy 3 godziny. Pierwsze 2
godziny pod przykryciem, godzinę bez. Co godzinę roladę obracamy, aby
równomiernie się upiekła.
Rolada po schłodzeniu kroi się lepiej. Skórka jest bardzo chrupiąca.
Marynata z wytopionym tłuszczem z boczku będzie nam jeszcze potrzebna - kilka łyżek dodajemy do zupy.
A teraz bulion:
Mięso najlepiej przed gotowaniem podpiec w piekarniku przez pół godziny w 200 stopniach. Nabierze wtedy lepszego aromatu.
Mięso razem z wytopionym tłuszczem zalewamy wodą. Dodajemy cebulę
suszoną, grzyby suszone, korzeń lubczyku, habanero. Gotujemy około 2
godziny. Czas gotowania można skrócić używając szybkowaru.
Odcedzamy bulion, doprawiamy go marynatą spod upieczonego boczku, pieprzem i sosem sojowym do smaku.
Dodatki:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 minut, w tej samej wodzie gotujemy 10 minut. Kroimy na paseczki.
Marchew obieramy i tniemy na paseczki - najlepiej to zrobić obieraczką.
Pak choi kroimy na ćwiartki.
Marchew i kapustę pak choi wrzucamy do wrzątku na 3 minut. Odcedzamy
Na talerzach układamy przygotowane dodatki:
makaron, grzyby mun (ja dodałam także grzyby suszone z bulionu), jajka,
marchew, pak choi i boczek. Zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy
sezamem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz