Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ramen z roladą z boczku


Aromatyczny bulion wołowy z genialnymi dodatkami - roladą z boczku, marynowanymi jajkami i pak choi. Idealny na chłodne dni, konkretny, pożywny i rozgrzewający.

Składniki:

Bulion:
  • Mięso wołowe z kością (u mnie rostbef) - 500g
  • Cebula suszona - 1 garść
  • Grzyby suszone - 1 garść
  • Korzeń lubczyku mielony - 1 łyżeczka
  • Papryka habanero - 1szt
  • Marynata spod upieczonego boczku (przepis poniżej) - 4 łyżki
  • Pieprz i sos sojowy do smaku
Boczek rolowany:
  • Boczek surowy - 600g
  • Woda - 100ml
  • Sos sojowy - 100ml
  • Mirin - 100ml
  • Cebula - 1szt
  • Imbir - ok 3cm
  • Sól - 1 łyżeczka
Pozostałe dodatki:
  • Makaron sojowy - 200g
  • Jajka marynowane - 6szt (przepis poniżej)
  • Kapusta pak choi - 2szt
  • Marchew - 1szt duża
  • Grzyby mun - 2szt
  • Sezam do dekoracji

Jajka marynowane polecam zrobić około 2 dni przed planowanym podaniem ramenu. Wtedy są najlepsze. Przepis na jajka.

Teraz boczek. Można zrobić go dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem, lub zrobić na świeżo.
Odcinamy skórę, ale nie do końca, powinna się trzymać na kilku centymetrach. Boczek zawijamy i naokoło otaczamy skórą.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy wodę, sos sojowy, mirin, pokrojony w plasterki imbir i sól. Wkładamy zrolowany boczek (skórą do góry) i pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i pieczemy 3 godziny. Pierwsze 2 godziny pod przykryciem, godzinę bez. Co godzinę roladę obracamy, aby równomiernie się upiekła.
Rolada po schłodzeniu kroi się lepiej. Skórka jest bardzo chrupiąca.
Marynata z wytopionym tłuszczem z boczku będzie nam jeszcze potrzebna - kilka łyżek dodajemy do zupy.

A teraz bulion:
Mięso najlepiej przed gotowaniem podpiec w piekarniku przez pół godziny w 200 stopniach. Nabierze wtedy lepszego aromatu.
Mięso razem z wytopionym tłuszczem zalewamy wodą. Dodajemy cebulę suszoną, grzyby suszone, korzeń lubczyku, habanero. Gotujemy około 2 godziny. Czas gotowania można skrócić używając szybkowaru.
Odcedzamy bulion, doprawiamy go marynatą spod upieczonego boczku, pieprzem i sosem sojowym do smaku.

Dodatki:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 minut, w tej samej wodzie gotujemy 10 minut. Kroimy na paseczki.
Marchew obieramy i tniemy na paseczki - najlepiej to zrobić obieraczką.
Pak choi kroimy na ćwiartki.
Marchew i kapustę pak choi wrzucamy do wrzątku na 3 minut. Odcedzamy

Na talerzach układamy przygotowane dodatki:
makaron, grzyby mun (ja dodałam także grzyby suszone z bulionu), jajka, marchew, pak choi i boczek. Zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy sezamem.
 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty