Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron kakaowy na słodko z owocami i orzechami


Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i orzechami włoskimi. Kilka prostych składników tworzy danie pełne smaków!

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron kakaowy z cynamonem Nudle Śląskie - 200g
  • Śliwki (u mnie węgierki) - 5szt
  • Banany - 2szt
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Masło klarowane - 30g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śliwki kroimy w ćwiartki, banany na plasterki. Orzechy siekamy niezbyt drobno. Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Gdy się roztopi dodajemy cukier waniliowy oraz orzechy i mieszamy. Po minucie dodajemy owoce, a po kolejnej minucie ugotowany makaron. Całość mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty