Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaron kakaowy na słodko z owocami i orzechami


Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i orzechami włoskimi. Kilka prostych składników tworzy danie pełne smaków!

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron kakaowy z cynamonem Nudle Śląskie - 200g
  • Śliwki (u mnie węgierki) - 5szt
  • Banany - 2szt
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Masło klarowane - 30g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śliwki kroimy w ćwiartki, banany na plasterki. Orzechy siekamy niezbyt drobno. Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Gdy się roztopi dodajemy cukier waniliowy oraz orzechy i mieszamy. Po minucie dodajemy owoce, a po kolejnej minucie ugotowany makaron. Całość mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty