Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Makaron kakaowy na słodko z owocami i orzechami


Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i orzechami włoskimi. Kilka prostych składników tworzy danie pełne smaków!

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron kakaowy z cynamonem Nudle Śląskie - 200g
  • Śliwki (u mnie węgierki) - 5szt
  • Banany - 2szt
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Masło klarowane - 30g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śliwki kroimy w ćwiartki, banany na plasterki. Orzechy siekamy niezbyt drobno. Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Gdy się roztopi dodajemy cukier waniliowy oraz orzechy i mieszamy. Po minucie dodajemy owoce, a po kolejnej minucie ugotowany makaron. Całość mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty