Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Makowiec zawijany rolada makowa
Rolada z ciasta drożdżowego z bardzo bogatym nadzieniem makowo-bakaliowym. Sprawdzi się idealnie nie tylko od święta. Ciasto z przepisu mojej mamy - zawsze wychodzi rewelacyjne!
Składniki:
- Mąka pszenna - 500g
- Drożdże - 50g
- Jajka - 4szt
- Masło (lub margaryna) - 100g
- Mleko - 1 szklanka
- Cukier - 1/2 szklanki
- Mak mielony - 500g
- Cukier - 350g
- Masło roztopione - 150g
- Jajka - 7szt
- Mąka - 1,5 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mleko - 1,5 szklanki
- Bułka tarta - 1 łyżka
- Kakao - 1 duża łyżka
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Miód - 2 łyżki
- Bakalie:
- rodzynki i żurawina - razem 100g
- orzechy lub migdały - 3 garście
- inne ulubione bakalie - daktyle, śliwki, morele - 2 garście
Ciasto:
w garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko, łyżkę cukru i drożdże.
Wymieszać. Połączyć z pozostałymi składnikami, zarobić ciasto i odstawić
do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
Masa makowa:
Mak sparzyć - gotować w mleku około 10 minut. Jeśli używacie maku niemielonego, to w tym momencie należy zmielić go 2 razy.
Jajka podzielić na białka i żółtka - białka ubić.
Do maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki masy: cukier, masło,
mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą, kakao, przyprawy, bakalie i
żółtka, a na końcu ubite białka.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy, podsypując
mąką, na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia. Rozkładamy na
cieście masę makową i zwijamy roladę.
Rolady owijamy papierem do pieczenia tak, aby miały około 2cm luzu na wyrośnięcie.
Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz