Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Krupnik na sercach drobiowych


Krupnik na serduszkach z ziemniakami i kaszą - tradycyjne danie, które kiedyś często gościło w moim domu. Sprawdźcie mój bardzo prosty przepis na pyszną zupę!

Składniki na 4 porcje:

  • Serca drobiowe - 600g
  • Ziemniak - 2szt średnie
  • Marchew - 1szt
  • Cebula suszona - 1 łyżka
  • Pietruszka - 1 szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Kasza jęczmienna - 70g
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowujemy serca - dokładnie je myjemy i osuszamy, odcinamy tłuszcz i pozbywamy się wszystkich skrzepów krwi. Serduszka możemy dać w całości, pokroić na pół lub w pasterki, zgodnie z własnymi upodobaniami. Ja użyłam połówek.
Serca zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele, suszoną cebulę, pietruszkę i marchew. Marchew można dodać w całości lub w pasterkach. Doprawiamy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość gotujemy około 20-25 minut. Dodajemy opłukaną kaszę jęczmienną i gotujemy, aż kasza będzie miękka. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty