Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Krakersy twarogowe z ziarnami

Chrupiące wytrawne ciasteczka z dodatkiem sezamu, czarnuszki, babki płesznik i siemienia. Idealne na przegryzkę do piwa!

Składniki:

  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Masło (w temperaturze pokojowej) - 200g
  • Mąka pszenna - 200g + do podsypania przy wałkowaniu
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Siemię lniane - 1 łyżka
  • Babka płesznik - 1 łyżka
  • Sezam - 1 łyżka
  • Czarnuszka - 1 łyżka
  • Jajko - 1szt (do posmarowania)
  • Opcjonalnie do posypania - płatki chilli

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy ciepłe masło, mąkę, ziarenka i sól. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie ciasto powinno lekko stwardnieć, będzie łatwiejsze w obróbce. Rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra, podsypując mąką. Kroimy na nieduże kwadraty lub prostokąty. Ja używałam karbowanego noża do frytek, ale można kroić zwykłym nożem lub radełkiem.
Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą 2 pełne blachy ciasteczek. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i ewentualnie posypujemy płatkami chilli. Robiłam wersję z chilli i bez - obie wyszły pyszne!
Pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut. Zaraz po upieczeniu krakersy są miękkie, ale po ostudzeniu będą twardsze, chrupiące i kruche.
Najlepsze są dzień po upieczeniu.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty