Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Krakersy twarogowe z ziarnami
Składniki:
- Twaróg półtłusty - 200g
- Masło (w temperaturze pokojowej) - 200g
- Mąka pszenna - 200g + do podsypania przy wałkowaniu
- Sól - 1/3 łyżeczki
- Siemię lniane - 1 łyżka
- Babka płesznik - 1 łyżka
- Sezam - 1 łyżka
- Czarnuszka - 1 łyżka
- Jajko - 1szt (do posmarowania)
- Opcjonalnie do posypania - płatki chilli
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy ciepłe masło, mąkę, ziarenka
i sól. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co
najmniej pół godziny.
Po tym czasie ciasto powinno lekko stwardnieć, będzie łatwiejsze w
obróbce. Rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra, podsypując
mąką. Kroimy na nieduże kwadraty lub prostokąty. Ja używałam karbowanego
noża do frytek, ale można kroić zwykłym nożem lub radełkiem.
Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej
porcji wychodzą 2 pełne blachy ciasteczek. Smarujemy rozbełtanym jajkiem
i ewentualnie posypujemy płatkami chilli. Robiłam wersję z chilli i bez
- obie wyszły pyszne!
Pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut. Zaraz po upieczeniu krakersy
są miękkie, ale po ostudzeniu będą twardsze, chrupiące i kruche.
Najlepsze są dzień po upieczeniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz