Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Dip serowy - idealny do nachosów


Gęsty, bardzo aromatyczny dip serowy z dodatkiem chilli. Idealny do nachosów lub drożdżowych paluchów. To genialny sos do imprezowych przekąsek.

Składniki:

  • Serek topiony - 100g
  • Cheddar - 50g
  • Mleko - 1/4 szklanki
  • Papryczka chilli - 1szt
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina chipotle
  • Płatki chilli do dekoracji

Ser topiony kroimy w kostkę, cheddar trzemy na tarce. Ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę.
Sery i papryczkę zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż sery się roztopią i ładnie połączą. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką, i chipotle.
Sos jest dość lejąc, dopiero po ostygnięciu zgęstnieje.
Przed podaniem sos posypujemy płatkami chilli.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty