Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Dip serowy - idealny do nachosów


Gęsty, bardzo aromatyczny dip serowy z dodatkiem chilli. Idealny do nachosów lub drożdżowych paluchów. To genialny sos do imprezowych przekąsek.

Składniki:

  • Serek topiony - 100g
  • Cheddar - 50g
  • Mleko - 1/4 szklanki
  • Papryczka chilli - 1szt
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina chipotle
  • Płatki chilli do dekoracji

Ser topiony kroimy w kostkę, cheddar trzemy na tarce. Ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę.
Sery i papryczkę zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż sery się roztopią i ładnie połączą. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką, i chipotle.
Sos jest dość lejąc, dopiero po ostygnięciu zgęstnieje.
Przed podaniem sos posypujemy płatkami chilli.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty