Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Rozgrzewająca zupa z soczewicy


Gęsta zupa z soczewicą i orientalnymi przyprawami - pożywna, konkretna i mocno rozgrzewająca, idealna na zimowe dni! Jeśli uczestniczycie w Veganuary, czyli wegańskim styczniu, koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

Składniki:

  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marchew - 1szt duża lub 2 małe
  • Pietruszka - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pomidory krojone (np z puszki) - 400g
  • Papryka - 1szt
  • Papryka ostra - 1szt
  • Soczewica - 200g
  • Ryż - 100g
  • Liść limonki kafir - 3szt
  • Przyprawy mielone:
  • kumin, kolendra, papryka słodka, papryka wędzona, pieprz, sól

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy, marchew i pietruszkę trzemy na tarce, na grubych oczkach. Smażymy razem na oleju, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Dodajemy pomidory, pokrojone w kostkę papryki, liście kafiru, przyprawy i około 1l wody.
Ryż i soczewicę płuczemy. Dodajemy, kiedy zupa zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i gotujemy razem pod przykryciem aż ryż i soczewica zmięknie, czyli około 20 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Przed podaniem doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty