Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rozgrzewająca zupa z soczewicy


Gęsta zupa z soczewicą i orientalnymi przyprawami - pożywna, konkretna i mocno rozgrzewająca, idealna na zimowe dni! Jeśli uczestniczycie w Veganuary, czyli wegańskim styczniu, koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

Składniki:

  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marchew - 1szt duża lub 2 małe
  • Pietruszka - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pomidory krojone (np z puszki) - 400g
  • Papryka - 1szt
  • Papryka ostra - 1szt
  • Soczewica - 200g
  • Ryż - 100g
  • Liść limonki kafir - 3szt
  • Przyprawy mielone:
  • kumin, kolendra, papryka słodka, papryka wędzona, pieprz, sól

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy, marchew i pietruszkę trzemy na tarce, na grubych oczkach. Smażymy razem na oleju, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Dodajemy pomidory, pokrojone w kostkę papryki, liście kafiru, przyprawy i około 1l wody.
Ryż i soczewicę płuczemy. Dodajemy, kiedy zupa zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i gotujemy razem pod przykryciem aż ryż i soczewica zmięknie, czyli około 20 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Przed podaniem doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty