Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Rozgrzewająca zupa z soczewicy


Gęsta zupa z soczewicą i orientalnymi przyprawami - pożywna, konkretna i mocno rozgrzewająca, idealna na zimowe dni! Jeśli uczestniczycie w Veganuary, czyli wegańskim styczniu, koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

Składniki:

  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marchew - 1szt duża lub 2 małe
  • Pietruszka - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pomidory krojone (np z puszki) - 400g
  • Papryka - 1szt
  • Papryka ostra - 1szt
  • Soczewica - 200g
  • Ryż - 100g
  • Liść limonki kafir - 3szt
  • Przyprawy mielone:
  • kumin, kolendra, papryka słodka, papryka wędzona, pieprz, sól

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy, marchew i pietruszkę trzemy na tarce, na grubych oczkach. Smażymy razem na oleju, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Dodajemy pomidory, pokrojone w kostkę papryki, liście kafiru, przyprawy i około 1l wody.
Ryż i soczewicę płuczemy. Dodajemy, kiedy zupa zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i gotujemy razem pod przykryciem aż ryż i soczewica zmięknie, czyli około 20 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Przed podaniem doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty