Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Zupa z dyni i selera naciowego z lanym ciastem

Zupa z dyni i selera naciowego z lanym ciastem

Jeśli nigdy nie jedliście zupy kremu z dyni z lanym ciastem to koniecznie musicie to nadrobić! Zupa z lanymi kluskami to najlepsza dyniowa jaką jadłam. Smak dyni złamałam lekko pikantnym, anyżowym selerem naciowym.

Składniki:

  • Dynia - 1 mała lub 1/2 średniej - około 800g
  • Seler naciowy - 1szt
  • Ziemniak - 1 średni
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka i ostra
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Pestki dyni - 2 garście
Lane ciasto:
  • Jajka małe - 2szt
  • Mąka - 3-4 łyżki

Dynię obieramy, wydrążamy z pestek, kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę, ziemniaka myjemy, obieramy i również kroimy. Selera naciowego obieramy z grubych włókien i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku na pół.
Na małej ilości oleju smażymy warzywa. Najpierw smażymy dynię, kiedy się zarumieni przekładamy ją do garnka. Potem smażymy pozostałe warzywa i również przekładamy do garnka.
Warzywa zalewamy wodą, tak aby były w całości przykryte. Dodajemy przyprawy, cukier, koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości. Teraz warzywa miksujemy blenderem. Dolewamy wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Teraz lane ciasto. Zupa jest gęsta, lane ciasto powinno być zdecydowanie gęstsze niż tradycyjne. Na 2 małe jajka dałam 3 duże łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy do zupy porcje ciasta wielkości 1/2 małej łyżeczki. Co jakiś czas mieszamy. Lane kluski jeszcze mocniej zagęszczą zupę.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty, często mieszając.

Przed podaniem zupę dekorujemy pestkami.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty