Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Jesienny drink migdałowy na bazie kawy

Jesienny drink migdałowy na bazie kawy
 

Drink na bazie kawy, śmietanki i amaretto z dodatkiem przypraw korzennych. Idealny na jesienne, zimne wieczory.

Składniki na 1 porcję:

  • Kawa espresso - 40ml
  • Likier Amaretto - 30ml
  • Syrop Amaretto - 10ml
  • Śmietanka 30% - 40ml
  • Przyprawa korzenna do piernika - szczypta
  • Kostki lodu - kilka sztuk

Do drinka użyłam kawy espresso, ale możecie użyć także innej ulubionej kawy - parzonej bez fusów lun rozpuszczalnej. 

Do shakera wkładamy kostki lodu, dodajemy kawę, likier i syrop Amaretto, śmietankę, przyprawę korzenną. Zamykamy i potrząsamy szybko przez pół minuty. Składniki się połączą, mocno schłodzą i zrobi się delikatna pianka.

Gotowego drinka przelewamy do kieliszka. Podajemy od razu. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty