Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Fish and chips - klasyka kuchni brytyjskiej

 

Fish and chips - klasyka kuchni brytyjskiej

Fish & chips to chyba najpopularniejszy brytyjski fast food. Ryba w chrupiącym cieście, złociste frytki i sos tatarski - prosto i pysznie! Z tym przepisem przygotujecie to danie z łatwością.

Składniki:

Fish:
  • Filety z dorsza / łupacza (lub innej ryby o białym mięsie) - 500g
  • Sól i pieprz
  • Piwo jasne - 200ml
  • Mąka pszenna - 70g
  • Mąka ryżowa - 70g
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Wódka - 30ml
  • Kurkuma - szczypta (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia
Chips:
  • Ziemniaki - 3-4 szt
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku
Sos tatarski:
  • Majonez - 4 łyżki
  • Ogórek konserwowy - 1 szt
  • Kapary - 1 garść
  • Cebulki koktajlowe - 3szt (lub kawałek świeżej cebuli)
  • Grzyby marynowane - 3szt (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Szczypiorek - kilka liści
  • Sól i pieprz do smaku

Zaczytamy od ryby.
Tradycyjnie do fish&chips używa się dorsza lub łupacza. U mnie była wersja nieco bardziej oszczędna, czyli mintaj. Ważne, aby filety były dość grube, żeby po smażeniu pozostały soczyste i się nie rozpadały.
Ryby dokładnie osuszamy, posypujemy solą i pieprzem.

Piwo, koniecznie zimne, mieszamy z mąkami, sodą, wódką i ewentualnie kurkumą. Ciasto warto odstawić na pół godziny do lodówki.

Frytki.
Ziemniaki myjemy i kroimy. Można zalać je na pół godziny zimną wodą i potem dokładanie przepłukać i osuszyć.

Sos tatarski.
Sos można przygotować wcześniej. Ogórki konserwowe, kapary, grzyby i cebulki drobno kroimy. Szczypiorek siekamy. Dodajemy majonez, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Smażenie.
Przygotowujemy głęboką patelnie i wlewamy do niej dużo oleju. U mnie były to około 3 szklanki. Rozgrzewamy olej do około 175 stopni.
Filety moczymy w cieście, strzepujemy nadmiar ciasta i od razu kładziemy rybę na rozgrzany olej. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony, aż do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Po wyjęciu ryb, na tym samym oleju smażymy frytki przez około 5 minut. Również wykładamy na ręcznik papierowy.
Oczywiście frytki można przygotować w tym samym czasie w osobnym garnku, ale zużyjemy wtedy bardzo dużo oleju.

Przed podaniem frytki solimy. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty